Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Tijdens dit Speculatief Design Archief debat zullen nieuwe vormen van auteurschap en autoriteit, ieder met hun eigen onafhankelijke narratief, worden onderzocht.
 Met Bethany Nowviskie, Dragan Espenschied, Klaus Rechert, Michael Murtaugh, Nicolas Maleve, Renee Turner en Cristina Cochior. Moderatie door Annet Dekker.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Wie een archief aanlegt, doet dat op basis van de wensen en mogelijkheden die we daar vandaag de dag voor kennen, terwijl een belangrijke doelgroep van zo’n archief bestaat uit de gebruikers van de toekomst, van wie we nu nog onmogelijk kunnen vaststellen wat ze willen, wat ze kunnen en wat ze nodig zullen hebben.

Wat als we daarom bij het ontwerpen van archieven en archiefinstellingen juist van die onzekerheid uit zouden gaan? Dat we die onduidelijkheid over de toekomst zouden omarmen, de huidige en toekomstige voortzetters en raadplegers van het archief zouden stimuleren om samen te speculeren over de vorm en invulling?

Dan zou een archief misschien niet langer alleen maar een ‘achteruitkijkspiegel’ zijn naar het moment dat het werd aangelegd, maar zouden de dynamiek en het handelend vermogen van de teksten, objecten en artefacten die er deel van uitmaken behouden blijven. Wat zegt een dergelijke ontwikkeling over auteurschap? Wat betekent het voor de autoriteit van een archiefinstelling?

Onder begeleiding van Annet Dekker (o.a. Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam) gaan gastsprekers Bethany Nowviskie (onderzoeker op het gebied van informatie- en mediatechnologieën in geesteswetenschappelijk onderzoek), Dragan Espenschied (muzikant en multimedia- en internetkunstenaar), Klaus Rechert (communicatie- en computerwetenschapper), Michael Murtaugh (computerprogrammeur en o.a. betrokken bij het project Active Archives), Nicolas Malevé (kunstenaar, programmeur en data-activist, ook betrokken bij Active Archives), Renée Turner (kunstenaar, docent en auteur op het gebied van o.a. digitale cultuur) en Cristina Cochior (onderzoeker op het gebied van technologische en bureaucratische systemen van kennisuitwisseling) tegen de achtergrond van het Speculatief Design Archief in gesprek over opkomende vormen van auteurschap en autoriteit.

Onder de noemer ‘archiefinterpretaties’ is Het Nieuwe Instituut in 2014 begonnen aan een serie opdrachten aan kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers om na te denken over de invloed en impact van het digitale archief ten opzichte van haar analoge voorloper het papieren archief. Annet Dekker, Nieuwe Archiefinterpretaties Fellow over de achtergrond van dit project.

datum
13/12/2018
tijd
19:30 – 21:00
 
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

20.00 - 21.30 Lezing Hadas Steiner: Architectuur en ornithologie

19:30-21:00 Boekpresentatie: Palermo Atlas Manifesta 12

Museum gratis van 17:00 tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.