Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De aanvullende kamers vertegenwoordigen opnieuw geheel eigen vormen van samenleven, wonen en maatschappelijke ideologie, waarmee we het onderzoek naar ‘het ontwerp van het sociale’ voortzetten. We bekijken dit keer hoe de samenleving en ontwerp zich tot elkaar verhouden vanuit de perspectieven van het nachtleven van de spelende mens en de ecotect die de menselijke creativiteit stimuleert door te ontwerpen volgens natuurlijke processen.

Openingsprogramma

  • 19.00-19.30 uur: welkomstmoment met een hapje en drankje op het Dek
  • 19.30-21.00 uur Opening van de twee nieuwe kamers in Gallery 1
  • 21.00 uur De tentoonstellingsruimten gaan dicht, maar aan de bar in Het Nieuwe Café  kun je zelf nog een drankje halen.

RoXY – De nachtclub als cultureel breekijzer

In deze kamer staat clubcultuur centraal als een voortzetting van het type maatschappelijk ontwerp van Constant Nieuwenhuis’ New Babylon, Provo en de kraakbeweging. Mensen als RoXY-oprichter Peter Giele introduceerden in de jaren tachtig een aanstekelijk mengsel van muziek, dans, erotiek, theater en design dat naadloos aansluit bij de eerdere tradities van de stad als proeftuin voor creativiteit en het opeisen van woon- en werkruimte. (Concept en research: Juha van ’t Zelfde | Ruimtelijk ontwerp: Miroslav Rajic | Video en lichtontwerp: Karl Klomp)

Lees meer over RoXY – De nachtclub als cultureel breekijzer

De Ecokathedraal – Louis Le Roy, ideoloog van de wilde tuin

Deze kamer voegt een meer-dan-menselijke component toe aan de verkenning van de manier waarop ontwerpers alternatieve vormen van samenleven hebben vormgegeven. Zelfverklaard ‘ecotect’ Louis Le Roy liep met zijn pleidooi voor organische tuin- en landschapsarchitectuur vooruit op het actuele ecologische denken. De Ecokathedraal, waar Le Roy al in de jaren zestig aan begon, is een onovertroffen samenwerking van mensen, dieren en planten. (Concept, research, ontwerp en video: Minji Choi | Concept, research en teksten: Joost Emmerik | Art direction: Frank Bruggeman | Advies collectiemateriaal: Suzanne Mulder)

Lees meer over De Ecokathedraal – Louis Le Roy, ideoloog van de wilde tuin

Het ontwerp van het sociale

De semipermanente tentoonstelling Het ontwerp van het sociale toont hoe veelzijdig en soms radicaal de interactie tussen ontwerp en samenleving de afgelopen eeuw is geweest. Ruim voordat een begrip als ‘social design’ opgeld deed, waren het professionals en opvallend vaak ook geëngageerde burgers en activisten die ontwerpstrategieën bedachten om daarmee maatschappelijke verandering teweeg te brengen. Op basis van research en interpretatie door telkens andere onderzoekers, conservatoren en ontwerpers, voert de installatie de bezoeker langs een reeks markante scènes uit de sociale geschiedenis.

Lees meer over Het ontwerp van het sociale

 

datum
24/02/2022
tijd
19:00 – 21:00
taal
Nederlands en Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang
 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.