Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Doordat miljarden aardbewoners kleine stukjes Afrika in hun mobiele telefoons meedragen, is het Afrikaanse continent nu het richtpunt geworden van de felle concurrentie tussen Chinese en Amerikaanse cloud-platforms en hardware giganten in hun strijd om de snelst groeiende gebruikersgroep van onze planeet. Afrikaanse staten reageren op verschillende manieren op de machtsverschuiving van de staat naar de cloud. Een samengestelde Afrikaanse technologische toekomst ontwikkelt zich vanuit zowel oude kennisnetwerken als pre-koloniale algoritmische denkwijzen. Er zijn talloze Afrotech-culturen in opkomst, van Yabacon Valley tot de Silicon Savannah. 

 
datum
11/04/2019
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

19:30-21:00 100 Jaar Bauhaus in Duitsland 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Vertical Atlas

Vertical Atlas is een poging om de huidige globale techno-politieke werkelijkheid in kaart te brengen in een reeks van vijf bijeenkomsten. Als vertrekpunt voor de reeks dient het conceptuele model van The Stack van Benjamin Bratton. Het Stack-model, met zijn verschillende functionele lagen, levert een schema om de  planetaire technologische structuren en processen af te beelden. Het Stack-model kan eigenschappen van gematerialiseerde techno-politiek aan het licht brengen die verborgen blijven onder meer economisch, technocratisch of cultureel getinte denkwijzen. Elk van de vijf bijeenkomsten van Vertical Atlas richt zich op een specifieke geozone. In elke geozone wordt de Stack afgezet tegen eigen feitelijke geografische gegevens en komt een eigen verzameling wrijvingen en breuken tussen de politieke, economische en algoritmische soevereiniteiten aan de orde. Belangrijke stemmen uit deze regio's zullen de stacks op hun eigen coördinaten bevragen en/of uitdagen.

Vertical Atlas is geïnitieerd door Benjamin Bratton, Leonardo Dellanoce, Arthur Steiner en Klaas Kuitenbrouwer, en wordt ontwikkeld en geproduceerd door Het Nieuwe Instituut, Stedelijk Museum en Hivos.

Gbenga Sesan

Gbenga Sesan is de uitvoerend directeur van het Paradigma-initiatief. Oorspronkelijk opgeleid als elektrotechnisch ingenieur aan de Obafemi Awolowo University, voltooide ‘Gbenga Executive Education programma's aan de Lagos Business School, de New York Group for Technology Transfer, Oxford University, Harvard University, Stanford University, Santa Clara University en de University of the Pacific. Als adviseur heeft hij opdrachten uitgevoerd voor talrijke instellingen, waaronder Microsoft, Harvard University en agentschappen van de Verenigde Naties, onder andere in meer dan 30 landen. 

Nanjala Nyabola

Nanjala Nyabola is een schrijver, onafhankelijk onderzoeker en politiek analist. Zij woont momenteel in Nairobi, Kenya. In haar werk richt zij zich op conflict en post-conflict overgangsperiodes, waarbij zij specifiek kijkt naar vluchtelingen en migratie, alsmede op Oost-Afrikaanse politiek in het algemeen. Haar werk verscheen in publicaties zoals Foreign Policy, Foreign Affairs, Al Jazeera, World Politics Review. Nyabola is auteur van het boek Digital Democracy, Analogue Politics: How the Internet Era is Transforming Kenya en mederedacteur van Where Women Are: Gender and the 2017 Kenyan Elections. Nanjala Nyabola bezit een BA African Studies and Political Science van de University of Birmingham, een MSc Forced Migration en een MSc African Studies, beide van de University of Oxford, waar zij Rhodes Scholar was, en een J.D. van Harvard Law School.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.