Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Tijdens de tweede avond van Monument, een serie georganiseerd in samenwerking met e-flux Architecture, gaat David Adjaye in gesprek met Nikolaus Hirsch over de restitutie van Afrikaans cultureel erfgoed in relatie tot Adjaye’s architectonische projecten. In het licht van toenemend nationalisme, kritiek op globalisering, en een voortdurende wereldwijde strijd voor emancipatie inventariseert deze serie hoe monumenten een steeds belangrijkere en omstreden rol zijn gaan spelen in de identiteitsvorming, hetzij nationaal, ethisch, of gemeenschappelijk.

 

datum
12/03/2020
tijd
19:00 – 20:30
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Dit evenement is geannuleerd

Van stedenbouwkundige reconstructies in Berlijn en Beiroet tot nieuwe herdenkingsplekken in Accra en Utøya, de relatie tussen identiteit en de gebouwde vorm heeft architectuur een hernieuwd gevoel van urgentie en agentschap gegeven. Architectuur is niet alleen een pragmatisch ruimtelijk product, maar een object dat in staat is erkenning te mobiliseren en articuleren. Het geeft onvermijdelijk uitdrukking aan een reeks ideeën, overtuigingen, gebeurtenissen en/of figuren in de gebouwde omgeving, en confronteert ons dagelijks met deze geschiedenis. De serie, samen met een reeks online gepubliceerde essays, bevat onder meer bijdragen van David Adjaye, Vasyl Cherepanyn, Philipp Oswalt, Jorge Otero-Pailos, Valentina Rozas-Krause, en Mabel O. Wilson.

David Adjaye

Sir David Adjaye OBE is een internationaal gerenommeerde Ghanees-Britse architect. In 2000 richtte hij Adjaye Associates op dat tegenwoordig wereldwijd actief is met studio’s in Accra, London, en New York met projecten over de hele wereld waaronder het National Museum of African American History & Culture in Washington DC dat opende in 2016.

e-flux Architecture

e-flux Architecture is een zusterplatform van e-flux, een archief en redactioneel project, opgericht in 2016, onder redactie van Nikolaus Hirsch, Anton Vidokle en adjunct-redacteur Nick Axel. Het nieuws, de evenementen, tentoonstellingen, programma's, tijdschriften, boeken en architectuurprojecten die geproduceerd en verspreid worden door e-flux Architecture beschrijven onderdelen van een kritisch internationaal discours over hedendaagse architectuur, cultuur en theorie. Sinds haar oprichting heeft e-flux Architecture een dynamisch internationaal programma van projecten en evenementen georganiseerd in samenwerking met toonaangevende instituties en architecten. 

Memory and Oblivion

Monument is onderdeel van Memory and Oblivion, een langlopend onderzoeksproject over ideologie, geheugen, en monumenten, geïnitieerd in 2018 door Het Nieuwe Instituut en geleid door haar onderzoeksafdeling. Het project verkent verschillende case studies over de hele wereld die de vraag naar een hernieuwde relatie tussen herinneren en vergeten belichamen. 

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.