Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Dit programma is geannuleerd 
In het licht van toenemend nationalisme, kritiek op globalisering, en een voortdurende wereldwijde strijd voor emancipatie inventariseert Monument, een serie georganiseerd in samenwerking met e-flux Architecture, hoe monumenten een steeds belangrijkere en omstreden rol zijn gaan spelen in de identiteitsvorming, hetzij nationaal, ethisch, of gemeenschappelijk. In dit eerste event bespreekt Mabel O. Wilson de ruimtes van het Amerikaanse herdenkingslandschap en de noodzaak om de geschiedenis van het lynchen en de erfenis ervan in massa-gevangenschap zichtbaar te maken door middel van openbare herdenking. Wilson zal in gesprek met Mitchell Esajas van The Black Archives reflecteren op reïficatie in de Nederlandse context. 
datum
05/03/2020
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

16:00-18:00 International Clinic: Frankrijk

19:00-21:00 Guest Programme: Speculative Futures Rotterdam: Autonomous Cars

18:00-19:30 Thursday Bite

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Dit evenement is geannuleerd

Van stedenbouwkundige reconstructies in Berlijn en Beiroet tot nieuwe herdenkingsplekken in Accra en Utøya, de relatie tussen identiteit en de gebouwde vorm heeft architectuur een hernieuwd gevoel van urgentie en agentschap gegeven. Architectuur is niet alleen een pragmatisch ruimtelijk product, maar een object dat in staat is erkenning te mobiliseren en articuleren. Het geeft onvermijdelijk uitdrukking aan een reeks ideeën, overtuigingen, gebeurtenissen en/of figuren in de gebouwde omgeving, en confronteert ons dagelijks met deze geschiedenis. De serie, samen met een reeks online gepubliceerde essays, bevat onder meer bijdragen van David Adjaye, Vasyl Cherepanyn, Philip Oswalt, Jorge Otero-Pailos, Valentina Rozas-Krause, en Mabel O. Wilson.

Memory and Oblivion

Monument is onderdeel van Memory and Oblivion, een langlopend onderzoeksproject over ideologie, geheugen, en monumenten, geïnitieerd in 2018 door Het Nieuwe Instituut en geleid door haar onderzoeksafdeling. Het project verkent verschillende case studies over de hele wereld die de vraag naar een hernieuwde relatie tussen herinneren en vergeten belichamen. 

Mabel O. Wilson

Mabel O. Wilson is de Nancy and George Rupp Professor of Architecture, Planning and Preservation, de Professor in African American and African Diasporic Studies, en de Associate Director van het Institute for Research in African American Studies (IRAAS) aan Columbia University in New York. Hier geeft ze mede leiding aan het Global Africa Lab. Wilson is sinds 2007 verbonden aan Columbia University, en heeft daarnaast fulltime en gast aanstellingen gehad UC Berkeley, California College of the Arts, Princeton University, Ohio State University en de University of Kentucky. Ze is opgeleid in architectuur en Amerikaanse studies, twee vakgebieden die haar academische, kunst, en ontwerp gerelateerde projecten hebben gevormd. In haar transdisciplinaire bureau Studio &, Wilson maakt ze zichtbaar en leesbaar hoe racisme de gebouwde omgeving vormt, samen met de manieren waarop blackness ruimtes van verbeelding, verzet, en verlangen creëert. Haar onderzoek focust zich op ruimtes, politiek, en cultureel geheugen in Zwart Amerika; ras en moderne architectuur; nieuwe technologieën en de sociale productie van ruimte; en visuele cultuur in hedendaagse kunst, media en film.

e-flux Architecture

e-flux Architecture is een zusterplatform van e-flux, een archief en redactioneel project, opgericht in 2016. Het nieuws, de evenementen, tentoonstellingen, programma's, tijdschriften, boeken en architectuurprojecten die geproduceerd en/of verspreid door e-flux Architecture beschrijven onderdelen van een kritisch internationaal discours over hedendaagse architectuur, cultuur en theorie. Sinds haar oprichting heeft e-flux Architecture een dynamisch internationaal programma van projecten en evenementen georganiseerd in samenwerking met toonaangevende instituties en architecten.

The Black Archives

The Black Archives documenteert de geschiedenis van Zwarte emancipatiebewegingen en individuen in Nederland. Het archief bevat unieke boekencollecties, archieven en artefacten uit de nalatenschap van Zwarte Nederlandse schrijvers en wetenschappers. De ongeveer 3000 boeken in de collecties richten zich op racisme en raskwesties, slavernij en (de) kolonisatie, gender en feminisme, sociale wetenschappen, Suriname, de Nederlandse Antillen, Zuid-Amerika en Afrika. The Black Archives zijn opgericht door Jessica de Abreu, Mitchell Esajas, Miguel Heilbron en Thiemo Heilbron en worden beheerd door The New Urban Collective.
 

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.