Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Philipp Oswalt en Arna Mačkić bespreken reconstructies in verschillende Europese steden van Duitsland tot Bosnië-Herzegovina en de relatie tussen gebouwde vorm en identiteit. De avond, gemodereerd door Arjen Oosterman, is onderdeel van Monument, een serie georganiseerd in samenwerking met e-flux Architecture, die reflecteert op hoe monumenten een omstreden rol spelen bij de vorming, erkenning en reïficatie van identiteiten—hetzij nationalistisch, etnisch, gemeenschappelijk of onbepaald.

datum
02/04/2020
tijd
20:00 – 21:30
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Dit programma is geannuleerd 

Van stedenbouwkundige reconstructies in Berlijn en Beiroet tot nieuwe herdenkingsplekken in Accra en Utøya, de relatie tussen identiteit en de gebouwde vorm heeft architectuur een hernieuwd gevoel van urgentie gegeven. Architectuur geeft onvermijdelijk uitdrukking aan een reeks ideeën, overtuigingen, gebeurtenissen en/of figuren in de gebouwde omgeving, en confronteert ons dagelijks met deze geschiedenis. De reïficatie van sociale configuraties is inherent aan het ontwerp en de constructie van monumenten, een proces waarin deze geconcretiseerd worden in objecten en culturele artefacten. Aan de serie, die ook een reeks online gepubliceerde essays bevat, wordt onder meer bijgedragen door David Adjaye, Vasyl Cherepanyn, Philipp Oswalt, Jorge Otero-Pailos, Valentina Rozas-Krause, en Mabel O. Wilson.

Philipp Oswalt

Philipp Oswalt is professor in architectuurtheorie en ontwerp aan de Universiteit van Kassel. Na zijn studie architectuur aan de TU Berlijn en in Wenen was hij actief als editor voor architectuur tijdschrift ARCH+ en als architect bij Office for Metropolitan Architecture (OMA) en MVRDV in Rotterdam. Van 2009 tot 2014 was hij de directeur van de Bauhaus stichting in Dessau. Oswalt publiceerde verschillende artikelen over de stedelijke reconstructie praktijk in Duitsland, waaronder het meest recente artikel How Germany’s Far-Right Is Gaslighting Architectural History: The Case of Potsdam’s Garrison Church in Frieze Magazine (2019).

Arna Mačkić

Architect Arna Mačkić is samen met Lorien Beijaert oprichter van Studio L A. In 2016, publiceerde ze Mortal Cities and Forgotten Monuments, een onderzoek naar de effecten van oorlogsschade op de inwoners van een stad en de mogelijkheden voor het opnieuw opbouwen van collectieve en inclusieve identiteiten door middel van architectuur. Sinds 2020 maakt Mačkić deel uit van de redactie van het jaarboek Architectuur in Nederland.

e-flux Architecture

e-flux Architecture is een zusterplatform van e-flux, een archief en redactioneel project, opgericht in 2016, onder redactie van Nikolaus Hirsch, Anton Vidokle en adjunct-redacteur Nick Axel. Het nieuws, de evenementen, tentoonstellingen, programma's, tijdschriften, boeken en architectuurprojecten die geproduceerd en verspreid worden door e-flux Architecture maken deel uit van een kritisch internationaal discours over hedendaagse architectuur, cultuur en theorie. Sinds zijn oprichting heeft e-flux Architecture een dynamisch internationaal programma van projecten en evenementen georganiseerd in samenwerking met toonaangevende instituten en architecten.

Memory and Oblivion

Monument is onderdeel van Memory and Oblivion, een langlopend onderzoeksproject over ideologie, geheugen, en monumenten, geïnitieerd in 2018 door Het Nieuwe Instituut en geleid door zijn onderzoeksafdeling. Het project verkent verschillende case studies over de hele wereld die de vraag naar een hernieuwde relatie tussen herinneren en vergeten belichamen. 

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member 

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij. 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.