Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Mode is meer dan een kledingstuk, het is bovenal een oneindig universum aan verleidelijke beelden. In deze caleidoscopische avond werd de constructie van een modebeeld vanuit verschillende invalshoeken belicht.

Joke Robaard

Samen met kunsthistoricus Camiel van Winkel werkt Joke Robaard aan de ontsluiting van haar omvangrijke beeldarchief dat grotendeels bestaat uit foto’s uit modetijdschriften die zij al decennialang verzamelt. Dit doen zij via een beschouwend onderzoek naar de representatie van het geklede lichaam in de gedrukte media. Hoewel het zwaartepunt ligt bij de foto’s uit modetijdschriften, richt het onderzoek zich niet op mode of modefotografie als zodanig, maar op principes van montage, assemblage en appropriatie zoals die in de gehele cultuur werkzaam zijn.

Olu Michael Odukoya

Olu Michael Odukoya is oprichter van de toonaangevende kunst- en modetijdschriften Kilimanjaro en Modern Matter. Met zijn creative agency OMO Creates biedt hij een eigenzinnig perspectief op design en art direction en werkt hij aan de ontwikkeling van visuele identiteiten, communicatiestrategieën en de publicatie van boeken. Odukoya was eerder werkzaam als art director voor Yves Saint Laurent.

Blommers / Schumm

De fotografen Anuschka Blommers en Niels Schumm vormen sinds 1996 een duo. Ze bevragen in hun werk zowel de status quo van de modefotografie als de rol van het lichaam. Het werk beweegt zich in een gebied tussen mode, fotografie en kunst, waarbij perspectieven steeds verschuiven en betekenissen veranderen. Zij publiceerden in magazines als Fantastic Man en The Gentlewoman. Hun foto’s bevinden zich in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en FOAM en worden in verschillende buitenlandse musea tentoongesteld. Voor het Tijdelijk Modemuseum maken Blommers en Schumm een installatie voor View on Fashion I, op basis van hun eigen archief. Lees het interview met Blommers / Schumm. 

Meinke Klein

Meinke ten Have en Kees de Klein studeerden beeldende kunst en grafisch ontwerpen aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Deze verschillende achtergronden leiden tot een bijzondere samenwerking. Foto's zijn gepubliceerd in tijdschriften als VogueV MagazineVMAN10 MagazineHungerWonderland Magazine en getoond op tentoonstellingen in het MoMA PS1 in New York en het Victoria and Albert Museum in Londen. Hun werk is online gepubliceerd door SHOWstudioDIS Magazine en WikiLeaks. Meinke Klein werkt vaak samen met jonge merken als Machine-A, Ashish en Nasir Mazhar.

Deze Thursday Night is onderdeel van het project Tijdelijk Modemuseum.

datum
01/10/2015
tijd
20:00 – 22:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.