Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Ter ere van de overzichtstentoonstelling EARTH in het Stedelijk Museum Amsterdam geeft Metahaven aan de hand van fragmenten uit Hometown (2018) een lezing over de thema’s en vraagstukken uit de film.

datum
15/11/2018
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

18:45-19:30 Archive Talks: Lust

19:30-21:30 Workshop: Oksana Savchuk, Trip Down Memory Lane

Pop-in Expo: Wendingen 100 Jaar

Museum gratis van 17:00 tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,50

Hometown richt zijn hypnotiserende blik op twee steden, Beiroet en Kiev, die in de film samensmelten tot een fictieve thuishaven. De twee hoofdrolspelers, Ghina Abboud en Lera Luchenko, beschrijven het leven in hun stad met zelf-ontkennende zinnen. Fluoriscerende, lava-achtige animaties en beelden van industrieterreinen en overgroeide tuinen wisselen elkaar af. Er wordt ijs gegeten, raadsels worden opgelost, en er wordt gesproken over een verzonken stad waarin volwassenen rondlopen die vergeten zijn wat ze van kinderen kunnen leren. Er wordt gesproken over af- en aanvliegende helikopters en over kranten die hun deuren sluiten. Op het Maidan-plein in Kiev probeert Lera onzichtbaar te blijven voor de camera. Hometown is een serene handreiking aan de onzekerheid.

Hometown is een vervolg op eerdere films van Metahaven waaronder de documentaire The Sprawl (Propaganda About Propaganda) (2015) en de korte film Information Skies (2016), die in 2017 werd genomineerd voor een European Film Award. Hometown werd geproduceerd in opdracht van de Sharjah Art Foundation voor de Sharjah Biennial 13 Tamawuj in 2017, met een aanvullende bijdrage van Het Nieuwe Instituut aan de productie.

Metahaven

Metahaven maakt films, teksten, installaties en grafisch ontwerp vanuit een interesse in verhalen, poëzie, digitale cultuur en propaganda. In oktober 2018 openen de solotentoonstellingen Version History bij het ICA, Londen, en EARTH in het Stedelijk Museum Amsterdam. Metahaven publiceerde onder andere de boeken Uncorporate Identity (2010) en Black Transparency (2015). Hun essay Digital Tarkovsky verschijnt najaar 2018. In 2015 maakte Metahaven voor Het Nieuwe Instituut een digitale video-omgeving voor de Benno Premsela Lezing van Benjamin H. Bratton.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.