Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het derde deel van een reeks online bijeenkomsten waarin Thursday Night Live! in gesprek met uiteenlopende (ervarings)deskundigen verkent welke invloed de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus hebben op verschillende facetten van cultuur. Deze editie staat in het teken van geestelijke gezondheid: wat is bijvoorbeeld de impact van isolement op je mentale welzijn, kun je ook positieve kanten zien aan de hele covid-19-ellende en hoe help je jezelf en anderen een hoopvolle houding te behouden?

datum
14/05/2020
tijd
19:30 – 21:00
taal
Nederlands
verder deze avond

Thursday Night Workshop | Online Sessions met Charlie Koolhaas

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

Cultuur omvat niet alleen kunst of het uitgaansleven, maar bestaat vooral uit mindstates, gedachten en opvattingen. Het team achter Thursday Night Live! kiest daarom, na eerdere events rond makers, podia en horeca in tijden van corona, voor een wat persoonlijker aanpak: een panel over mentale gezondheid in het licht van covid-19. Op uitnodiging van het team en onder begeleiding van moderator Samantha Coleridge wisselen fotograaf Khalid Amakran, psycholoog Eneida Delgado en coach Odair Inocencio kennis, ervaringen en tips uit.

Veel mensen kennen waarschijnlijk het gevoel wel dat de muren op je af lijken te komen wanneer je te lang alleen thuis zit, maar voor de één is het gemakkelijker van zich af te schudden dan voor de ander. De gevolgen van de huidige virusuitbraak zijn in veel opzichten ongekend, waardoor het ook lastig kan zijn om in te schatten wat je er allemaal bij kunt voelen, vinden en denken. Het helpt misschien al een beetje als je eigen gevoelens herkend en erkend worden en als je meekrijgt hoe andere mensen onder woorden brengen hoe zij ermee omgaan. Wat doet iets als fysiek isolement met de menselijke geest, hoe verhoudt de invloed van het virus zich tot somberheid, angsten en rusteloosheid?

Te midden van alle onrust, onduidelijkheid en telkens nieuwe, onvoorspelbare omstandigheden valt het niet altijd mee om aan een dagelijkse structuur vast te houden en de hoop te bewaren. Toch is het misschien mogelijk om de situatie aan te grijpen als iets waarvan je ook zou kunnen leren, of waarin je de bevestiging vindt dat jouw denkbeelden of de manier waarop je met situaties omgaat lang zo gek niet is.

Ten slotte vormt een crisissituatie bij uitstek een gelegenheid om stil te staan bij het onophoudelijke belang van zorg voor jezelf en de mensen om je heen. Welke tips of hulpmiddelen zijn er om in de actuele situatie zorg te blijven dragen voor ons geestelijke welzijn?

Sprekers

Samantha Coleridge (moderator, arts, programmamaker, presentator), Khalid Amakran (fotograaf), Eneida Delgado (GZ psycholoog en oprichter Sane Psychologen), Odair Inocencio (trainer, coach en artiest).

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.