Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Producent, ontwerper en Workspacer, Manuel Toledo stelt speciaal voor Thursday Night Live! een filmavond samen. Vanuit zijn fascinatie voor architectuur, cultuur en creatieve industrieën, heeft Toledo onder meer twee internationale architectuurfilmfestivals in Santiago, Chili, en Londen, UK opgericht. Op 24 oktober wordt de film Memories Of Underdevelopment (1968) vertoond in Het Nieuwe Instituut. 

datum
24/10/2019
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

17:30-19:30 Thursday Bite 

19:00-00:00 Malware X Cyberpunk

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang, RSVP via ticketlink 

Synopsis

Als zijn vrouw, ouders en vrienden na afloop van de mislukte invasie in de Varkensbaai zijn vertrokken, brengt de kleinburgerlijke intellectueel Sergio zijn dagen in ledigheid door, slenterend door Havana. Zijn amoureuze beslommeringen en politieke ambivalentie maken geleidelijk plaats voor een toenemend gevoel van vervreemding. Helemaal alleen in deze ‘heerlijke nieuwe wereld’ voelt Sergio de voortdurende dreiging van een buitenlandse invasie, terwijl hij in de stad jonge vrouwen probeert te versieren. Uiteindelijk ontmoet hij de jonge Elena, die hij naar de gelijkenis van zijn ex-vrouw wil vormen.

Met deze bewerking van Edmundo Desnoes's vernieuwende roman ontwikkelde Tomás Gutiérrez Alea een filmische stijl die even radicaal was als de tijden waarover hij vertelde. Hij wist met behulp van montagetechnieken, archiefmateriaal en spontaan opgenomen straatscènes een collage van levendige indrukken te creëren. Het intieme en gelaagde Memorias del Subdesarrollo is zowel een aanklacht tegen het gebrek aan betrokkenheid van de hoofdpersoon als een buitengewoon inkijkje in het leven in het postrevolutionaire Cuba.          

Memorias del Subdesarrollo werd door de Cineteca di Bologna gerestaureerd bij laboratorium L’Immagine Ritrovata, in samenwerking met het Instituto Cubano del Arte e Industria Cinematográficos (ICAIC). De restauratie werd gefinancierd door de George Lucas Family Foundation en The Film Foundation’s World Cinema Project.          

Manuel Toledo 

Manuel Toledo is producent en zelfstandig ontwerper en studeerde af aan de Design Academy Eindhoven in Nederland. Hij werkte als ontwerper voor instellingen, zoals voor de TU Delft bij de ontwikkeling van een duurzaam huis in Nederland en voor de Urban-Think Tank in Zürich (ETH-Z) en Caracas aan architectuurprojecten in India en Nederland. Sinds 2012 is hij medeorganisator van het ArqFilmFest in Santiago, Chili, het eerste architectuurfilmfestival van Chili en Latijns-Amerika. Dit festival heeft nu zijn vierde succesvolle editie bereikt. Na zijn ervaringen in Santiago richtte hij ArchFilmFest London op, waarvan de eerste editie in juni 2017 plaatsvond. In Rotterdam, als voorzitter van de Encuentros 2015 conferentie, stelde hij deelnemers aan dit grootste internationale netwerk van Chileense onderzoekers, ondernemers en professionals in het buitenland, in staat om de duurzame toekomst van Chili te bespreken.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.