Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Tijdens 'Marathon: The City That Never Sleeps' gaan mensen met elkaar in gesprek over de politiek van alledaagse sociale ruimtes en hun rol als transformatieve plek voor culturele producties. Met bijdragen van Amina Hussen, Egbert Alejandro Martina, Zeinab Salah, Malique Mohamud, Cedric Kouame, Amal Alhaag & many others.

datum
19/09/2019
tijd
20:00 – 22:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite 

19:00-21:00 Guest Programme: Werken of wonen en de strijd om ruimte

19:00-21:00 Night Shift ‘Hoe was het? Een samenvatting van alle conferenties die je moest missen’

19:30-21:00 Design Dialogues: Ghostwriting Files x Onomatopee

20:00-22:00 Marathon: The City That Never Sleeps

Museum is gratis toegankelijk van 17:00-21:00 

 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang, RSVP via ticketlink 

Een ode aan alledaagse architectuur 

Het huidige stadsbeleid in Rotterdam zorgt voor rappe en pijnlijke veranderingen die het straatbeeld, haar bewoners en ondernemers beïnvloeden. De informele ontmoetingsplekken en micronetwerken, zoals de barbershop, nagelsalon en avondwinkel verdwijnt uit het straatbeeld. Door de relatie tussen straatcultuur, beleid en alledaagse architectuur te onderzoeken wordt een blik geworpen op de machtsstrijd die tot uiting komt in de stad en de publieke ruimte. 

Welke codes, kennis, referenties en uitingen uit de straatcultuur voeden creativiteit en geven vorm aan de architectuur van een stad zoals Rotterdam? Hoe beïnvloeden de verschillende functies van de avondwinkel als ontmoetingsplek creativiteit en culturele productie? Samen met ontwerpers, kunstenaars, buurtbewoners, activisten en stadsmakers onderzoeken en tonen Metro54 en Concrete Blossom de werelden die de hechte band tussen straatcultuur en alledaagse architectuur vieren en bevragen.

For the Culture

Metro54, Concrete Blossom en genodigde gastprogrammeurs stellen de weekender op door middel van tentoonstellingen, workshops, talks, performances en stadswandelingen. Het reflecteert op alledaagse, onzichtbare ontmoetingsplekken die de stad voeden met creativiteit, inventiviteit en culturele producties uit de straatcultuur en populaire cultuur.

Als ode aan alledaagse architectuur vindt het programma plaats in de informele ontmoetingsplekken van Rotterdam West. Met bijdragen van: Adison, Zeinab Salah (UK), Sharon Jane D, Cedric Kouame (BE), Khalid Amakran, Malique Mohamud en Lydienne Albertoe,  Nevill Mitchell en Amal Alhaag. En de gastvrijheid van: Kapsalon Elaine, Barbershop Mixed People, Aktiegroep Oude Westen, Krachtvrouwen en White Elephant.

Metro54: Re-mix and Re-search

Metro54 is een platform voor jonge kunstenaars, artiesten en andere makers die de grenzen opzoeken van hun (kunst)disciplines, met bijzondere aandacht voor de talenten die hun inspiratie halen uit de mondiale en hedendaagse stadscultuur. In samenwerking met het Stimuleringsfonds organiseert Metro54 het reizend jaarprogramma ‘Re-mix and Re-search: whose cultural appropriation is this?’. Dit project onderzoekt het thema culturele toe-eigening binnen de hedendaagse urban arts & culture. For the Culture is het eerste deel van het programma en richt zich op alledaagse architectuur.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.