datum
11/05/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 7,50
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

Als sinds de 19e eeuw wordt er in wetenschap, film en fictie gespeculeerd over leven op Mars. Onder invloed van technologische ontwikkelingen en kapitaalinjecties vanuit Silicon Valley is het idee van leven op Mars de laatste tijd opnieuw tot grote bloei gekomen. Daarbij lijkt fictie in feiten te veranderen. Of toch niet? Op deze Thursday Night passeren meer en minder waarschijnlijke scenario’s over leven op Mars de revue. Onderwerpen van gesprek zijn de verschillende waardesystemen en aardse referentiekaders waaruit ze voortkomen en de mogelijkheden die speculatief ontwerponderzoek biedt tot reflectie. Klaas Kuitenbrouwer start met een historisch overzicht over reizen naar Mars vanuit cultureel perspectief. Vervolgens zal Agata Kołodziejczyk (ESA) ingaan op de ‘Moon analogue mission’ van ESA en zal kunstenaar Ivan Henriques zijn ‘Mars Mariana’ project toelichten.

Agata Kołodziejczyk

Agata Kołodziejczyk is gastonderzoeker bij het Advanced Concepts Team van de European Space Agency (ESA). Kołodziejczyk onderzoekt de toekomstige levensomstandigheden van mensen die mogelijk in vijandige omgevingen moeten leven, bijvoorbeeld als gevolg van de toegenomen woestijnvorming op aarde of na de oprichting van nederzettingen in de ruimte. Ter voorbereiding op deze omstandigheden is ESA bezig met de ontwikkeling van een Maan-missie om de mogelijkheid van toekomstige technologieën, ontwerpen en diensten te testen.

Ivan Henriques

Ivan Henriques is een multidisciplinair kunstenaar en onderzoeker, en werkt aan multimedia-installaties waarmee hij levende materie kan onderzoeken. De kruisbestuiving tussen natuur en (technologische) cultuur en de nieuwe vormen van communicatie tussen mensen en andere levende organismen die hieruit voorkomen worden door Henriques verder onderzocht. Hij coördineert de Hybrid Forms Lab aan de Vrije Universiteit Amsterdam en werd onlangs uitgenodigd voor de Overseas Makers Program in Japan. Zijn laatste project 'Mars Mariana, 2016' vond plaats in het kader van het lopende onderzoek van de symbiotische Machines for Space Exploration (SyMSE, 2016-2018).

Klaas Kuitenbrouwer

Klaas Kuitenbrouwer is expert digitale cultuur bij Het Nieuwe Instituut en houdt zich bezig met relaties tussen mediëring, technologie en cultuur. Momenteel werkt hij aan het onderzoek Gardening Mars dat zich naar verwachting in 2018 zal manifesteren in Het Nieuwe Instituut. Deze Thursday Night is onderdeel van de onderzoeksprojecten Symbiotic Machines for Space Exploration (SyMSE) van Willem de Kooning Academie, Vrije Universiteit (VU), Amsterdam, Cefet/RJ en European Space Agency (ESA) en Gardening Mars van Het Nieuwe Instituut.

Beluister de lezing Ecologie in de Tuin van Machines van Angelo Vermeulen, kunstenaar, bioloog en captain van de Mars simulatie-missie van de NASA.

Bekijk een interview met Jorge Vago (project scientist van het Exo Mars project).

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.