Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In samenwerking met het Architectuur Film Festival Rotterdam en Vereniging Deltametropool zoeken we deze nazomer de wilde natuur in de stad op. We vertonen twee films die hier op een verschillende manier op inspelen:  Brussels Wild en een korte film over Louis Le Roy.

datum
03/09/2015
tijd
20:00 – 22:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 

De Nieuwe Tuin, ontworpen en aangelegd door kunstenaar Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht, doet speciaal voor deze gelegenheid dienst als openlucht bioscoop en vormde de inspiratiebron voor de filmkeuze. Het programma begint om 20:00 uur waarbij we, voor het donker intreedt en het filmprogramma start, de tijd benutten voor een gesprek over hoe wild de stad mag worden en wie dit bepaalt. Met bijdragen van Hans Engelbrecht, Frank Bruggeman en stadsecoloog Geert Timmermans.

Thursday Night Dinner

Voorafgaand aan de Thursday Night serveren wij om 18.30 uur een maaltijd van verse, biologische producten in Het Nieuwe Café. Een kans om alvast van gedachten te wisselen met de sprekers, medewerkers en bezoekers van het avondprogramma. De maaltijd kost 15 Euro, inclusief drankjes.

Louis Le Roy

Louis Le Roy bouwde veertig jaar van zijn leven aan de Ecokathedraal in Mildam met als uitgangspunt dat de mens de natuur niet moet beheersen, maar juist samen dient te werken met haar groeikracht. Ver voordat termen als slow architecture in zwang raakten wees hij op de factor tijd als noodzakelijk ingrediënt voor ruimtelijke kwaliteit.

Louis Le Roy, Eindeloos werk in tijd en ruimte, 2007
Regie Beate Lendt, 14 minuten

Brussels Wild (Bruxelles Sauvage)

Bruxells Wild is een documentaire over wilde dieren in Brussel, maar ook over hun relatie met de stadsbewoners. Wanneer de Brusselse filmmaker Bernard Crutzen op een avond met de fiets naar huis rijdt, komt hij oog in oog te staan met een vos. Die kijkt hem aan met een brutale blik en lijkt te zeggen: "Wat doe jij hier?" Bernard Crutzen wil de vraag terugkaatsen: "En jij, wat doe jij hier in Brussel? Is de stad wel iets voor jou?" Dezelfde vraag gaat ook op voor de slechtvalken, de padden in de fonteinen, de ringslangen en de kevers in de hoofdstad. Een stadsbewoner bekijkt deze 'wilde dieren' met een gemengd gevoel van fascinatie en wantrouwen. De film Brussels Wild onderzoekt dit samenleven tussen mens en (wild) dier en stelt de vraag op welke afstand we van elkaar willen of moeten leven?

Bruxelles Sauvage, Belgie, 2015
Regie Bernard Crutzen. Documentaire, 65/52 minuten

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.