Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In 2017 nam het Amerikaanse leger contact op met de onderzoekers van de kleine conflictmonitor Airwars om te vragen of zij een kopie hadden van een maanden eerder op sociale media verschenen video van de zogenaamde ‘Islamitische Staat’. Uit deze video zou mogelijk nieuwe informatie kunnen worden afgeleid over een incident waarbij naar verluid burgerslachtoffers waren gevallen, maar niemand in ’s werelds grootste militaire organisatie had er kennelijk aan gedacht een kopie te maken. De censuur had de video succesvol achtervolgd en deze, net als miljoenen anderen, zonder een spoor na te laten offline gehaald.

datum
02/05/2019
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite. Wegens verbouwing van Het Nieuwe Café vindt de Thursday Bite op een andere plek plaats.

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Recente oorlogen, in het bijzonder de internationale strijd tegen ISIS in Irak en Syrië, zijn de eerste oorlogen die massaal zijn gedocumenteerd door burgers, militanten en staatsmilitairen die bijna in real time informatie op het internet zetten. Ondanks het feit dat iedereen gebruik maakt van dezelfde sociale mediaplatformen worden deze getuigenissen uit de eerste hand van geweld vaak niet gezien door Europese gebruikers. 

Op basis van Airwars’ recente samenwerking met Amnesty International, waarbij monitoring op afstand werd gecombineerd met crowdsourcing en veldonderzoek, bespreken we hoe sociale media worden ingezet om burgerslachtoffers in Irak en Syrië op te sporen. Wat leert ons dit over het dominante narratief, dat immers stelt dat het gevecht tegen ISIS – waar Nederland een actieve rol heeft gespeeld – de ‘best geïnformeerde oorlog in de geschiedenis’ is? Ook de moeilijkheid van het werken met historische registratie die met uitwissing wordt bedreigd komt aan de orde.

De door de Verenigde Staten geleide coalitie heeft toegegeven dat zij tijdens haar militaire campagne van vier en een half jaar 1.257 burgerslachtoffers heeft veroorzaakt. Airwars heeft echter door op afstand naar gesprekken binnen lokale gemeenschappen te luisteren meer dan 28.000 vermeende doden geregistreerd. Het aantal burgers dat waarschijnlijk om het leven is gekomen bij lucht- en artillerieaanvallen van de coalitie ligt volgens de organisatie minstens tussen de 7.500 en de 12.000. De Nederlandse staat heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor drie incidenten waarbij burgerslachtoffers vielen, maar wil niet zeggen waar en wanneer dit plaatsvond en hoeveel mensen zijn gedood. 

Dit is waarom burgers die in Irak en Syrië zijn gestorven tijdens de oorlog tegen ISIS de ‘ongetelden’ worden genoemd. Wat is er nodig om de ongetelden te tellen – om de doden te verdedigen?

Hanna Rullmann

Als onderzoeker bij Airwars richt Hanna Rullmann zich voornamelijk op geolokalisatie. Rullmann werkt momenteel nauw samen met het Amnesty Crisis Response Team aan het archiveren en visualiseren van de Slag bij Raqqa. Rullmann voltooide onlangs haar mastergraad aan het Centre for Research Architecture van het aan de University of London verbonden Goldsmiths College; daarvoor werkte zij als onderzoeker en grafisch ontwerper in Nederland.

Sophie Dyer

Sophie Dyer is onderzoeker bij Airwars en haar inspanningen zijn vooral gericht op de verzoening van de database burgerslachtoffers door middel van strijdlustige rapportages en via directe betrokkenheid, analyses en modellen. Dyer gaf leiding aan de reorganisatie van Airwars’ openbare archief en werkte onlangs samen met Amnesty International aan een onderzoek naar de burgerslachtoffers die vielen tijdens de Slag om Raqqa in 2017. Dyer studeerde aan het Centre for Research Architecture van het aan de University of London verbonden Goldsmiths College; haar achtergrond is in Visuele Communicatie. Voordat Dyer bij Airwars werkte was zij actief als onderzoeker en ontwerper bij, onder andere, Forensic Architecture. 

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.