Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Na het eerste gesprek over Rotterdam als inclusieve stad, richt het tweede gesprek zich op de groene stad. Hoe kan Rotterdam veilig blijven voor voetgangers en fietsers? Zijn er genoeg parken en open plekken? Hoe zorgen we voor frisse lucht en welke bijdrage levert de haven hieraan? Daan Roovers spreekt hierover met Rotterdamse architecten Cees van der Veeken (LOLA Landscape Architects), Willemijn Lofvers (Bureau Lofvers), Froukje van de Klundert (Posad Spatial Strategies), Cesare Peeren (Superuse Studios) en Catherine Visser (DaF Architecten).

 

datum
14/06/2018
tijd
19:30 – 21:00
taal
Nederlands
verder deze avond

18:00 - 19:30 Thursday Bite

19:30 - 21:30 Workshop: Amenti Movemeant – Dancing Through Layers

19:30 - 21:30 Online Stedelijk Erfgoed

20:00 - 22:00 Landscape of Gardens

Museum open tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,50

Begin 2018 presenteerde Het Nieuwe Instituut in samenwerking met Storefront for Art and Architecture Letters tot the Mayor: Rotterdam: een installatie met brieven van bij Rotterdam betrokken architecten gericht aan burgemeester Aboutaleb. Een aantal vraagstukken voerden duidelijk de boventoon: Hoe wordt Rotterdam weer een toegankelijke stad waar diversiteit zegeviert? Op welke manier kan de stad haar relatie met natuur en water herstellen en gezonder en duurzamer worden? En hoe kan stedelijke co-creatie worden gebaseerd op zelforganisatie?

Het project oogstte veel bekijks en de burgemeester heeft aangegeven in de zomer graag verder met de architecten in gesprek te gaan. In de aanloop hier naartoe organiseert Het Nieuwe Instituut twee Socratische gesprekken met de briefschrijvers en geëngageerde Rotterdammers die elkaar normaliter niet zomaar zouden tegenkomen. In de gesprekken – die nadrukkelijk publiek zijn en waarvan verslag wordt gemaakt – worden de onderliggende waarden en denkbeelden van de vraagstukken nader onderzocht om ze van kleuring en verdieping te voorzien. De resultaten worden dit najaar aan de burgemeester aangeboden. Het eerste debat uit de serie richtte zich op de inclusieve stad.

Cees van der Veeken

Cees van der Veeken is partner en medeoprichter van LOLA Landscape Architects en senior landschapsarchitect. Zijn expertise richt zich op onderzoek naar- en ontwerp van parken, landschapsstructuren en groene zones. Hij publiceerde met LOLA de bestseller Dutch Dikes.

Catherine Visser

Catherine Visser studeerde architectuur aan de Technische Universiteit Delft. Vanaf 1998 werkt zij samen met haar partner Daan Bakker en een aantal collega’s binnen het bureau DaF-architecten aan uiteenlopende ontwerp- en onderzoeksopgaven. Visser richt zich op het raakvlak van stedelijke samenleving, erfgoed en ruimte. Hierbij speelt participatie een belangrijke rol. Zij is actief als bewoner en ontwerper/ontwikkelaar in groene buurtprojecten in Rotterdam West: de Spoortuin, het Essenburgpark en de Groene Connectie.

Froukje van de Klundert

Froukje van de Klundert is projectleider/senior ontwerper bij Posad Spatial Strategies en geeft daarnaast les op de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Naast haar werk fungeert zij ook als bestuurslid van The New School Collective. Na haar master architectuur heeft Froukje zich als architect/stedenbouwkundig ontwerper kunnen toeleggen op complexe ruimtelijke opgaven en het ontwikkelen van passende antwoorden door het inzetten van ontwerp en verbeelding. Zo heeft zij bij haar vorige werkgever One Architecture aan verschillende studies rondom het thema smart (hackable) cities gewerkt. De afgelopen tijd was Froukje onder andere betrokken bij de verkenning energie en ruimte voor het IJsselmeergebied, de Omgevingsvisie Rotterdam en een onderzoek naar een gezonde provincie Zuid-Holland.

Willemijn Lofvers

Willemijn Lofvers studeerde aan de Willem de Kooning Academie en aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam. Ze doet onderzoek naar stedelijke vernieuwing en landelijke herstructurering, onder andere in de vorm van ‘Stadsklassen’. Daarnaast promoveert ze aan de Technische Universiteit in Delft op het eigenaarschap van stedelijke ontwikkelingen en geeft ze les aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Lofvers is als onderzoeker betrokken bij het lectoraat Future Urban Regions en verantwoordelijk voor het studio onderzoek. 

Cesare Peeren

Césare Peeren studeerde bouwkunde aan de TU Delft. Hij richtte daar met zijn huidige compagnons, Jan Jongert en Jeroen Bergsma het kritisch architectuurtijdschrift de Omslag op waar hij van 1991 tot 1995 hoofdredacteur van was. In 1997 richtte hij het bedrijf 2012 architecten op. In 2012 verandert bij de naam in Superuse Studios.

Daan Roovers

De gesprekken worden geleid door filosoof Daan Roovers. Ze is docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als programmamaker voor De Rode Hoed. Samen met Harvard-filosoof Michael Sandel ontwikkelde zij voor omroep Human het morele discussieprogramma What is the Right Thing to Do? Ze treedt ook zelf met regelmaat op als (socratisch) gespreksleider en spreekt en schrijft over filosofie, opvoeding, onderwijs, politiek en media. Momenteel werkt ze aan een proefschrift over de ontwikkeling van publieke opinie.

Letters to the Mayor

Letters to the Mayor is een reeks internationale presentaties opgebouwd uit de persoonlijke brieven van architecten gericht aan hun burgemeester. Voor de editie in Rotterdam is een aantal architecten, die verbonden zijn met de stad, uitgenodigd een brief te schrijven aan burgemeester Ahmed Aboutaleb en hun innovatieve ideeën en visies te delen met onder meer besluitvormers. Het project is het resultaat van een eenjarige samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut en Storefront for Art and Architecture onder de noemer City Forces. Op vrijdag 12 januari 2018 werd Letters to the Mayor: Rotterdam geopend in aanwezigheid van de burgemeester. De presentatie was te zien tot 11 februari 2018.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Dit evenement is onderdeel van het Rotterdam Architectuur Maand 2018 programma.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.