Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Op 19 november 2015 vond deze Thursday Night plaats. Tijdens deze eerste verkenning met nano stond de relatie tussen maken en denken centraal. Lees het verslag van deze avond en het essay van Ed van Hinte over dit onderwerp.

Programma

Ontwerpers werken vanuit wat ze zien. Nu met nanotechnologie ook op het kleinste niveau dingen zichtbaar worden, liggen onverwachte ontwikkelingen in het verschiet. Kan het nanoscopisch perspectief leiden tot vruchtbare samenwerkingen tussen de wetenschap, het bedrijfsleven en de ontwerpsector, en levert dit misschien nieuwe opvattingen over vormgeving op? Een avond met Ed van Hinte (ontwerper en criticus), Prof. Guus Rijnders (Universiteit Twente), Toon Stilma (ontwerper), Saco Roelevink (BioNanon) en Sophie Krier (moderator van de avond).

Nano is niks nieuws, het is nu alleen zichtbaar. Wetenschappers bouwen van een streng DNA een nanokonijn - gewoon omdat het kan. De vraag is niet zozeer of je er wat aan hebt, het gaat vooral om de ontwikkeling van kennis. Bedrijven gebruiken die kennis en introduceren nieuwe materialen, grondstoffen en biologische processen. Voor hen is nano zo vanzelfsprekend, dat ze soms vergeten verder te denken dan hun succes. Ontwerpers onderzoeken en passen toe, maar missen kennis op nano-niveau. In de ontmoeting van beide werelden liggen kansen voor nieuwe ontwikkelingen.

Ed van Hinte

Designcriticus, docent en industrieel ontwerper Ed van Hinte schreef vele publicaties, waaronder Eternally Yours over levensduurverlenging van producten, First Read This over communicatie bij complexe ontwerpprojecten en meerdere monografieën. Recent verscheen het boek Products that Last, waar hij medeauteur van is. Daarnaast is hij medeoprichter van Lightness Studios, dat de ontwikkeling van lichtgewicht constructies in de bouw te bevordert, en van DRS22, een lab voor ontwerpend onderzoek. In 2014 won hij de Pierre Bayleprijs, een tweejaarlijkse oeuvreprijs voor kunstkritiek.

Guus Rijnders

Professor Guus Rijnders leidt de onderzoeksgroep Inorganic Materials van het Mesa+ instituut voor nanotechnologie aan de Universiteit Twente. Hij doet onderzoek naar de complexe (nano)materialen die onder meer in elektronische apparaten worden toegepast. De relatie tussen structuur en specifieke eigenschappen staat hierbij centraal.

Toon Stilma

Toon Stilma runt samen met ontwerper Stijn Roodnat Label/Breed, een bureau dat designers en gespecialiseerde fabrikanten bij elkaar brengt. Zij zorgden er bijvoorbeeld voor dat ontwerper Marleen Kaptein in contact kwam met het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, waar zij een stoel geprint van koolstof ontwikkelde. Stilma studeerde Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en begon zijn carrière bij Stork Fokker. Vervolgens werkte hij bij Roland Berger, een adviesbureau dat zich toelegt op het stimuleren van publiek-private samenwerkingen, onder andere op het gebied van geneeskunde en biobased economy.

Saco Roelevink

Saco Roelevink is eigenaar van BioNanoN, een bedrijf gespecialiseerd in coatings en schoonmaakproducten op basis van nanotechnologie. De producten bevatten nano siliciumdeeltjes. De producten reinigen, beschermen en coaten allerhande oppervlaktes en objecten op moleculair niveau, waardoor deze langdurig blootgesteld kunnen worden aan omstandigheden die normaal gesproken binnen afzienbare tijd tot sporen van veroudering, oxidatie of verwering zouden leiden.

Sophie Krier

Sophie Krier studeerde textielontwerp aan de Design Academy Eindhoven. Ze combineert haar ontwerppraktijk met het doen van onderzoek en lesgeven. Ze organiseerde en modereerde verscheidene symposia over onderwerpen als ambacht en industrie, de toekomst van het onderwijs, de ethiek van materialen en stedelijke ecologie. In 2008 initieerde Krier Field Essays, een onderzoek naar de tactiele relatie tussen maken en denken. Momenteel ontwikkelt ze een nieuwe kunst- en designopleiding voor University College Roosevelt (NL).

datum
19/11/2015
tijd
20:00 – 22:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.