Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Bouwen, bouwen, bouwen is het veelgehoorde mantra om te voldoen aan de nijpende vraag naar woningen in Nederland. Terwijl het aantal kleine huishoudens alleen maar toeneemt en ook de bouwkosten stijgen, moeten we ons afvragen wat we de komende jaren dan gaan bouwen. Biedt klein wonen een oplossing?

datum
13/02/2020
tijd
19:30 – 22:00
taal
Nederlands
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite 

19:30-22:00 Guest Programme: Het lot van onze Irenestraten

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang, RSVP via ticketlink 

De architect als ontwikkelaar

Tijdens de avond ‘Klein Wonen: het nieuwe gewoon?’ spreken we over een ideeënprijsvraag die eindigde in een heuse tiny woonbuurt in Almere Poort. De ontwerpers die als winnaars uit de bus kwamen gingen het avontuur aan en stapten in de rol van ontwikkelaar. Ze realiseerden hun uiteenlopende ontwerpoplossingen voor klein en duurzaam wonen in hoge dichtheid. De gemeente heeft geheel volgens de bestaande wet- en regelgeving vergunningen afgegeven en een marktconforme grondprijs gehanteerd.

Boek Klein Wonen/Small Homes

De huisjes en de totstandkoming van het buurtje zijn gedocumenteerd in het recent verschenen boek Klein Wonen/Small Homes. Het inspireert tot klein wonen elders. Op lege plekken, als inbreiding, op daken of als volwaardige nieuwbouwbuurten.

Programma

Wijkontwikkelaar en auteur van het boek, Jacqueline Tellinga, duidt de actualiteit van het onderwerp klein wonen. Kunstenaar Arne Hendriks vraagt je lid te worden van de Growth Resistance. Vervolgens laten vijf ontwikkelende architecten hun kleine huis op Rotterdam 'los'. De avond wordt afgesloten met een gesprek met een vertegenwoordiger van de gemeente Rotterdam om te horen hoe hier ruimte wordt geboden aan klein wonen.

De avond is georganiseerd door NAI boekverkopers en het Woningbouwatelier.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.