Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Vertical Atlas: Island.eu gaat over het in kaart brengen van nieuwe techno-politieke geografie, gebaseerd op de spanning tussen Europa’s initiatief tot databescherming van burgers tegen de letterlijk grenzenloze praktijken op internet, en de gelijktijdige dataficatie van de Middellandse zee als naar buiten verlegde grens van de Europese soevereiniteit. Met sprekers: Benjamin Bratton, Victoria Ivanova en Marten Kaevats.

datum
20/09/2018
tijd
19:30 – 21:30
taal
Engels
verder deze avond

Pop-in expo: Building for Biodiversity

18:00-19:30 Thursday Bite

19:30-20:00 Boekpresentatie Jonas Staal

19:00-21:00 Night Shift

Museum open tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, Vrienden  en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,50

Sinds het begin van deze eeuw is een nieuw soeverein model opgekomen vanuit de zogenaamd vrije ruimte van het internet: dat van cloud-platforms als Google, Amazon, Facebook en Apple (GAFA). In de loop der jaren is duidelijk geworden dat deze platforms niet alleen een nieuw bedrijfsmodel maar ook een politiek model vertegenwoordigen, dat via zijn infrastructuur en algoritmen soevereiniteit claimt over zowel de digitale als de materiële ruimte. Tegelijkertijd beginnen moderne staten zich tot platforms te transformeren. In dit licht was de botsing tussen de Europese Unie en de Amerikaanse GAFA over de data van Europese burgers een confrontatie tussen twee vormen van regeren. De onlangs door de EU ingevoerde GDPR (General Data Protection Regulation) is het eerste gevolg van deze strijd.

Terwijl EU-politici in Brussel luisteren naar de verdediging van Mark Zuckerberg over het Cambridge Analytica-schandaal, wordt aan de zuidgrens van de Unie de Middellandse Zee omgevormd tot een van meest intens gesurveilleerde gebieden ter wereld door dezelfde EU. Met projecten als Frontex en Eurosur wordt het zeeoppervlak in kaart gebracht en gedataficeerd, om zo de soevereiniteit van de EU uit te breiden via de machinale blik van bewakingssatellieten en aanwezigheid van de kustwacht. Terwijl de migrantenstromen uit Afrika en West-Azië als data worden geclaimd en opgeslagen zijn de mensen zelf niet welkom. Het beleid wordt gelegitimeerd met de logica van veiligheid en efficiëntie en er wordt al gesproken over biometrische indexering aan de grenzen.

Vertical Atlas

Vertical Atlas is een poging om de huidige globale techno-politieke werkelijkheid in kaart te brengen in een reeks van vijf bijeenkomsten. Als vertrekpunt voor de reeks dient het conceptuele model van The Stack van Benjamin Bratton. Het Stack-model, met zijn verschillende functionele lagen, levert een schema om de  planetaire technologische structuren en processen af te beelden. Het Stack-model kan eigenschappen van gematerialiseerde techno-politiek aan het licht brengen die verborgen blijven onder meer economisch, technocratisch of cultureel getinte denkwijzen. Elk van de vijf bijeenkomsten van Vertical Atlas richt zich op een specifieke geozone.  In elke geozone wordt de Stack afgezet tegen eigen feitelijke geografische gegevens en  komt een eigen verzameling wrijvingen en breuken tussen de politieke, economische en algoritmische soevereiniteiten aan de orde.  Belangrijke stemmen uit deze regio's zullen de stacks op hun eigen coördinaten bevragen en/of uitdagen 

Vertical Atlas werd geïnitieerd door Benjamin Bratton, Leonardo Dellanoce, Arthur Steiner en Klaas Kuitenbrouwer, en wordt ontwikkeld en en geproduceerd door Het Nieuwe Instituut, Stedelijk Museum en Hivos. 

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.