Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Daniel van der Velden (Metahaven) in gesprek met Irma Boom. Boom is een van Nederlands prominentste grafische ontwerpers en bekend van haar avontuurlijke boekprojecten die het afgedrukte object naar (en soms bijna voorbij) de grenzen van de industriële, redactionele, en esthetische mogelijkheden voeren. Lees het verslag van deze avond.

In de decennia dat Boom nu bezig is, heeft ze zo langzamerhand een oeuvre ontwikkeld dat zowel ongelooflijk gefocust als visueel magnetiserend is. In een gesprek met Daniel van der Velden, medeoprichter van Metahaven, heeft Boom ideeën ontvouwen over proces, aandacht, concentratie, densiteit, typografie, en objectessentie die de essentie van haar werk vormen. Ze had veel van haar boeken voor het gesprek meegebracht.

Irma Boom

Irma Boom is grafisch ontwerper en richt zich voornamelijk op het maken van boeken. Haar eigenzinnige ontwerpen zijn vele malen bekroond en het elf centimeter dikke jubileumboek SHV 1896-1996 dat zij in 1996 voor de Steenkolen Handels-Vereeniging (SHV) ontwierp is een icoon van Dutch Design. Ontwerpen is voor Boom een kwestie van experiment en een voortdurende zoektocht naar vernieuwing in vorm, structuur en inhoud. Zo wil zij het gedrukte boek vitaal houden en verder ontwikkelen. Haar pleidooi voor de ‘renaissance van het boek’ gaat gepaard met uitgesproken ideeën over de specifieke kracht van digitale media. Na haar studie aan de AKI in Enschede werkte Boom vijf jaar voor de Staatsdrukkerij. In 1991 richtte ze Irma Boom Office op en werkt sindsdien met culturele en commerciële opdrachtgevers uit binnen- en buitenland, zoals Rem Koolhaas en zijn bureau OMA. Boom doceert sinds 1992 aan Yale University. Ook is zij verschillende malen onderscheiden voor haar werk, onder andere met de Johannes Vermeerprijs 2014. Haar werk is opgenomen in de collecties van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en het Centre Pompidou in Parijs

datum
08/12/2016
tijd
20:00 – 22:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.