Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

How Do You Do

How Do You Do: Open Archief is een middag voor makers en erfgoedprofessionals die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van creatief hergebruik van erfgoed en het openstellen van online collecties, of die er al langer actief mee werken.

De How Do You Do biedt een speciaal format voor het uitwisselen van kennis en vaardigheden. De sprekers geven geen gestileerde powerpointpresentaties, maar vertellen eerlijke verhalen over the making of; ze besteden ruimschoots aandacht aan wat er in hun beleving wel en juist níet werkt. In sessies van 40 minuten delen kunstenaars, ontwerpers en andere deskundigen op het gebied van het ontsluiten van collecties, creative commons en artistiek hergebruik praktische ervaringen en opgebouwde expertise.

Open Archief

Met Open Archief delen Het Nieuwe Instituut en Beeld en Geluid de mogelijkheden van digitale erfgoedcollecties met een nieuwe generatie makers. Het project draait om experimenten met het online beschikbaar stellen en artistiek hergebruiken van digitaal erfgoed. Zo wordt er ruimte gecreëerd voor de meest uiteenlopende creatieve, technische en auteursrechtelijke interpretaties. Zulk hergebruik van digitale collecties in musea en archieven levert nieuwe verhalen op, die verrassende, vernieuwende vormen kunnen aannemen. Het Nieuwe Instituut en Beeld en Geluid hebben drie makers geselecteerd die ieder een nieuw multimediakunstwerk hebben ontwikkeld op basis van de open delen van de archieven van beide instellingen. Vanaf 14 november is Open Archief te zien in Het Nieuwe Instituut.

Programma

Tijdens How Do You Do: Open Archive delen experts uit verschillende disciplines hun kennis en ervaringen. Bevestigde tafelhosts zijn onder andere:

  • Aymeric Mansoux is kunstenaar, muzikant en media-onderzoeker, met een achtergrond in economie, beeldende kunst, grafisch ontwerp en computerprogrammering.
  • Clara Stille is archivaris en conservator in Het Nieuwe Instituut. Tijdens het project Open Archief richt ze zich op de samenwerking met makers vanuit het perspectief van een collectie houdende instelling zoals Het Nieuwe Instituut.
  • Donna Verheijden is grafisch ontwerper en filmaker en een van de makers van het project Open Archief.  Zij spreekt vanuit haar ervaring in het werken met een erfgoedcollectie en vanuit haar makers perspectief.
  • Elise ’t Hart spreekt vanuit haar ervaring als Artist in Residence bij het Meertens Instituut.  
  • Elki Boerdam is betrokken als mentor bij Open Archief. Ze spreekt vanuit haar praktijk als beeldonderzoeker en haar ervaring als deelnemer aan Open Media Art, de voorganger van Open Archief.
  • Guy Königstein is afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven en het Sandberg Instituut Amsterdam. Zijn werk bevindt zich vaak op het kruispunt tussen kunst en design. Voor zijn recente projecten heeft hij verschillende strategieën en praktijken of herdenking en herinnering onderzocht (bijvoorbeeld het 'monument' of het 'archief'), op zoek naar manieren om de solide verhalen die ze promoten te destabiliseren.
  • Eric Schrijver publiceerde Copy This Book, an artist’s guide to copyright in 2018. Copy this Book is een kunstenaarsgids voor auteursrecht geschreven voor makers. Dit boek is zowel praktisch als kritisch en leidt lezers door de wereld van auteursrecht en hoe dit in de praktijk van toepassing is.
  • Als Expert Publieksparticipatie en Innovatieve Toegang bij Beeld en Geluid, coördineert Maarten Brinkerink de inbreng van het instituut in (inter)nationale onderzoeksprojecten.
  • Maarten Zeinstra is oprichtend voorzitter van Open Nederland en Chapter lead van Creative Commons Nederland. Hij werkt er actief aan om van Open Nederland een platform en ontmoetingsplek te maken voor makers en hergebruikers optimaal gebruik te kunnen maken van het gedeeld potentieel dat Creative Commons ontsluit.
  • Wes Mapes maakt mixed media kunstwerken, schilderijen, sculpturen en installaties. Hij laat zich inspireren door een grote hoeveelheid invloeden, variërend van postkoloniale theorieën, "alternatieve" geschiedenis, wiskunde, moderne architectuur en Pan-Afrikaanse identiteit.

Thursday Night Live! Open Archive

Aansluitend op de How Do You Do vindt de officiële opening van de presentatie Open Archief in Het Nieuwe Instituut plaats. Tijdens Thursday Night Live! Open Archive neemt Vincent van Velsen ons mee in zijn kijk op hergebruik vanuit zijn praktijk als schrijver en curator en worden makers Oana Clitan, Guy Königstein en Donna Verheijden geïnterviewd door Michelle Kasprzak over hun onderzoek, creatieve proces en hergebruik van archiefmateriaal. In Het Nieuwe Café draait Sjoerd Oberman van label Nous'klaer Audio

datum
28/11/2019
tijd
15:30 – 18:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite 

19:30-21:30 Thursday Night Live! Open Archive

20:00-22:00 BNO IMG LAB: Pioniers #5

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.