Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Een museum is een publieke instelling die voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk moet zijn. Dit is het ambitieuze uitgangspunt van veel cultuurbeleid en beleidsplannen. Maar is het wel mogelijk om iedereen tevreden te stellen? Terwijl de ene persoon juist wordt aangetrokken door aantrekkelijke evenementen in musea, hecht de ander aan de klassieke ervaring van het museum als een baken van rust. Een museumtekst in jip-en-janneketaal verhoogt de toegankelijkheid, maar kan ook zorgen voor kromme tenen.

 

datum
16/05/2019
tijd
19:00 – 21:00
taal
Nederlands
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite. Wegens verbouwing van Het Nieuwe Café vindt de Thursday Bite op een andere plek plaats.

16:00-19:00 Cafe Roterodamum

16:30-18:30 Guest Programme Kritische Documenten uit Koloniaal Archieven

20:00-21:30 Beyond the Cover: Woningbouw

20:00-21:30 Reading Room: The Afterlife of Soil

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang, RSVP via ticketlink

Dankzij cultuursociologen en marktonderzoekers hebben we een steeds beter beeld van de verschillende publieksgroepen en hun voorkeuren. Het publiek is door hen getypeerd met ronkende beschrijvingen als culturele omnivoren, modale cultuurmijders, kleurrijke knokkers en cultuur minnende senioren. Maar hoe zorg je dat iedereen zich herkent in je aanbod, dat iedereen zich welkom voelt en een optimale ervaring heeft in jouw museum? Deze avond gaan we in discussie over de (on)mogelijkheid om voor iedereen toegankelijk te zijn in de programmering, communicatie en uitstraling van een museum. We stellen de vraag of een museum een inclusieve allemansvriend moet zijn. Of is het juist beter om aan de eigen identiteit vast te houden en niet met alle winden mee te waaien? Met onze gasten reflecteren we op deze vragen en gaan we op zoek naar slimme manieren om tegemoet te komen aan de uiteenlopende wensen van het publiek.

Anna Elffers

Anna Elffers is freelance onderzoeker en adviseur op het gebied van cultuur en publiek, en parttime docent aan de Universiteit Maastricht. Wat bedoelen musea eigenlijk als ze zeggen dat ze er voor iedereen willen zijn? En welk belang wordt daarbij gehecht aan de publieksbeleving? Anna reflecteert op deze vragen en laat zien wat de rol van publieksonderzoek hierin is geweest door de jaren heen.

Arno Brouwer

Arno Brouwer is als Programmacoördinator en Hoofd Marketing & Communicatie een van de stuwende krachten van Islemunda, theater en werkplaats voor podiumkunsten in Rotterdam IJsselmonde. Met hun sterk wijkgerichte aanpak heeft Islemunda de afgelopen jaren veel succes geboekt. Hoe lukt het hen een breed, nieuw publiek te bedienen en zo culturele participatie te vergroten? Arno vertelt meer over hun aanpak en deelt de succesverhalen maar ook de valkuilen.

Catrien Schreuder

Catrien Schreuder is Hoofd Tentoonstellingen en Collectie bij Stedelijk Museum Schiedam. Hoe ben je een museum voor de stad én trek je een landelijk publiek? En wat betekent het om onderdeel te zijn van de OF/BY/FOR ALL-beweging, gestart door Nina Simon? Catrien vertelt meer over de aanpak van Stedelijk Museum Schiedam.

Night Shift 

Night Shift organiseert een maandelijkse debatavond voor de culturele sector. Elke derde donderdag van de maand komen we samen in Rotterdam om ervaringen te delen, inspiratie op te doen en nieuwe mensen te leren kennen. Laten we de culturele sector mooier, spannender en inclusiever maken. Night Shift gaat over mensen. Hoe verhouden we ons tot onze bezoekers, buurtbewoners en collega’s? Elke maand staat een ander actueel thema centraal. De nadruk ligt op erfgoedinstellingen, galeries en musea, maar we kijken graag verder dan onze neus lang is en gaan bij voorkeur ook in gesprek met andere disciplines, zoals het theater, de bibliotheek en het archiefwezen.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.