Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Werken in de Tussenruimte

Het Nieuwe Instituut werkt regelmatig en intensief samen met het Rotterdamse Concrete Blossom en oprichter Malique Mohamud. Als partners in een langlopend traject doen het instituut en het collectief samen onderzoek en experimenteren ze met de mogelijkheden van een culturele programmering en institutionele praktijk die beter zijn afgestemd op de behoeften en mogelijkheden van een superdiverse stad als Rotterdam. De gedeelde zoektocht speelt zich af op verschillende snelheden en niveaus, zowel in project-specifieke settings als op een meer structurele manier. De onderzoeksthema’s vallen vaak samen met de gehanteerde methoden: het ontregelen van vanzelfsprekendheden en het verkennen van de Tussenruimte, een (ontwerp)domein dat zich bevindt tussen formele instituten en de informele kennis- en kunstproductie van een veelzijdige hedendaagse tegencultuur.

Het levend archief/The Living Archive

In de TNL!-reeks Het levend archief gaan we op zoek naar de verhalen achter spraakmakende gebouwen en locaties in Nederland die vertegenwoordigd zijn in de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Samen met architecten en opdrachtgevers staan we stil bij de intenties achter het ontwerp van toen. Met buurtbewoners, gebruikers en ontwerpers onderzoeken we hoe ‘het nu gaat met’ en waar de uitdagingen liggen voor de toekomst.

Wie bepaalt hoe onze steden en leefomgevingen worden vormgegeven?

De serie benadert architectuur als materialisering van beleid, regelgeving en investeringen om zo het krachtenveld van politieke, economische en sociale relaties zichtbaar te maken.

De Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw biedt inzicht in de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en maatschappij van de afgelopen 130 jaar. In de 4.000.000 tekeningen, schetsen, maquettes, correspondentie, foto's, affiches en knipsels liggen talloze verhalen besloten. Ook verhalen die tot nog toe verborgen zijn gebleven omdat niemand er nog oog voor heeft gehad.

Thursday Night Live! in Het Nieuwe Instituut

De donderdagavond van Het Nieuwe Instituut biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Urgente vraagstukken, vernieuwend onderzoek en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland. Bezoek het museum of bekijk de programma's online. Met wisselende pop-in expo's en diverse partnerprogramma’s. 


 

datum
17/03/2022
tijd
19:30 – 21:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.