Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Na de eerste twee oprichtingsgesprekken over ministeriële ambities en macht wil het Ministerie van Ruimtelijke Zaken weten waar het aan toe is. Wat moet het Ministerie in oprichting weten om effectief nieuw beleid te kunnen maken? Een avond over harde feiten. Met sprekers Jelte Boeijenga, Wendy Verschoor, Pieter Boot en Marco Hoppesteyn.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

datum
01/06/2017
tijd
19:30 – 21:30
taal
Nederlands
verder deze avond

Pop-in expo: Nightshop

Museum open tot 21.00 uur

The New Haberdashery open tot 21.00 uur

Study Centre open tot 21.00 uur

 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 7,50
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

Door alle opwinding over Brexit, Trump, nepfeiten, en de verschillende crises lijkt instabiliteit de enige vorm van stabiliteit te zijn. Het Ministerie van Ruimtelijke Zaken gaat echter kijken naar dingen die hoe dan ook zullen gebeuren: van de fysische ontwikkeling van de ondergrond en de consequenties van bestaande grote (internationale) afspraken, tot de huidige staat en noodzakelijke wijzigingen in onze energiehuishouding en ruimtelijke inboedel. Om hiermee inzicht te krijgen in hoeverre deze harde feiten onze ruimtelijke toekomst nu al vormgeven.

Deze lezing maakt deel uit van de Rotterdam Architectuur Maand 2017.

Jelte Boeijenga

Jelte Boeijenga is onafhankelijk onderzoeker, planner, redacteur en auteur. In zijn onderzoek richt hij zich op de interactie tussen ontwerp en planning en politiek, beleid en financiën. Hij deed onder andere onderzoek naar de verstedelijking in Nederland vanaf de jaren negentig, de financiële huishouding van gemeenten en de grondpolitiek van de afgelopen eeuw. Momenteel doet hij onderzoek naar ontwerp en de Omgevingswet aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Wendy Verschoor

Wendy Verschoor is een vastgoedspecialist en -bestuurder met ruime ervaring in advies op het gebied van onroerend goed en asset management, en in het werken met institutionele beleggers, vermogensbeheerders, vastgoedontwikkelaars, woningcorporaties evenals overheidsinstellingen en multinationals met strategische vastgoedvraagstukken. Momenteel is ze bestuurslid bij CBRE en voorzitter van RICS Nederland. Hiervoor bekleedde ze bestuursfuncties bij Arcadis Nederland en PwC Nederland.

Pieter Boot

Pieter Boot is hoofd van de sector Klimaat, Lucht en Energie van het Planbureau voor de Leefomgeving. Zijn sector analyseert ontwikkelingen rond energie en klimaat, maakt daarover prognoses en adviseert, zowel op het nationale als internationale niveau. Hij is econoom van professie en werkte in leidinggevende posities bij verschillende ministeries en in het buitenland.

Marco Hoppesteyn

Marco Hoppesteyn werkt als onderzoeker voor de gemeente Rotterdam. Hij ondersteunt besluitvorming van de gemeente met informatie, onderzoek en advies over demografie, wonen, onderwijs en leefbaarheid. Hievoor werkte Hoppesteyn als onderzoeker bij ABF Research en Laagland'advies. 

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:30 de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, de andere keer een quiche met salade. Dinervouchers a € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de via de link Tickets op de pagina van de betreffende Thursday Night activiteit.

Ministerie van Ruimtelijke Zaken

In 2010 schafte Nederland na vijftig jaar haar centrale ruimtelijke planning af. Voortaan gold het credo 'decentraal wat kan, centraal wat moet' en een kluwen aan platforms, agenda’s, initiatieven, acties en instituties ontstond. Wat heeft deze koers zes jaar later opgeleverd en tot welke nieuwe verhoudingen heeft het geleid? Wie bepalen nu de ruimtelijke inrichting van Nederland en wat drijft hen?

Vanuit de overtuiging dat de inrichting van de ruimte iedereen aangaat en niet alleen aan marktpartijen en mondige burgers kan worden overgelaten, organiseert Het Nieuw Instituut samen met Elma van Boxel en Kristian Koreman (ZUS) en Stephan Petermann (OMA/AMO) een serie oprichtingsgesprekken van een nieuw Ministerie van Ruimtelijke Zaken. Een ministerie dat ervan uit gaat dat het beleid waaraan ze vorm en uitvoering geeft alleen tot stand kan komen op basis van een breed gedragen visie. Omdat, net als ten tijde van de  eerste nota’s over ruimtelijke ordening, de politieke situatie en techniek het mogelijk en nodig maakt om op een nieuwe schaal te denken en reageren.

De oprichtingsgesprekken gaan over wat het nieuwe ministerie moet weten en daar vervolgens mee kan doen en worden gevoerd met een diverse groep mensen met verschillende expertises en achtergronden. Het eerste gesprek ging over Geluk, een thema dat een centrale rol speelde in de eerste nota over ruimtelijke ordening, het tweede over Politieke Macht.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.