Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Met als vertrekpunt de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, gaat theater- en radiomaker Naomi Steijger in gesprek met ontwerper Petra Blaisse, conservator Ellen Smit en met gebruikers en omwonenden over de aanleg en geschiedenis van het Rotterdamse Museumpark. Dit is de derde van een serie podcasts onder de titel Groen in de stad.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Toekomst

Op dit moment krijgt het Museumpark een nieuwe inrichting naar ontwerp van Landschapsarchitectenbureau Gustafson Porter. Via dit ontwerp zal het park meer autoluw worden en een andere groeninrichting krijgen. De vijvers rondom Het Nieuwe Instituut krijgen de functie van waterberging met schoon water door waterplanten. Er komen bomen, vaste planten en bloembollen, zitbanken en wandel- en fietspaden, onder ander in de vorm van vlonders. Ook De Nieuwe Tuin, de buitenruimte van Het Nieuwe Instituut, krijgt een nieuwe aanleg. In het voorjaar van 2015 richtten kunstenaar Frank Bruggeman en hovenier Hans Engelbrecht De Nieuwe Tuin in op ecologische basis met ruimte voor verwildering, als pleidooi voor stedelijk groenbeheer. In het nieuwe ontwerp zullen zij het streven naar biodiversiteit handhaven, en ook de gebruiksmogelijkheden onderzoeken zodat de tuin zowel een veilige als gastvrije plek is voor bezoekers en passanten.

Bronnen

 • D. Broekhuizen, Cultuurhistorische verkenning museumtuin Boijmans-Van Beuningen, Gemeente Rotterdam, 2010
 • Noor Mens, W.G. Witteveen en Rotterdam, Rotterdam, 010 Publishers, 2007
 • Marinke Steenhuis, Stedenbouw in het landschap Pieter Verhagen (1982-1950), Rotterdam, NAi Uitgevers, 2007
 • Bram Oosterwijk, Koning van de Koopvaart. Anthony van Hoboken (1756-1850), Amsterdam, De Bataafsche Leeuw, 1996
 • Codula Rooijendijk, Vrije jongens, een geschiedenis van de Nederlandse handel, Atlas Contact, Amsterdam/Antwerpen, 2014
 • Pauline van Roosmalen, Een ander Rotterdam: Sporen van het koloniale verleden in architectuur en stedenbouw. In: Het koloniale verleden van Rotterdam. Red. Gert Oostindie, Amsterdam, Boom Uitgevers, 2020 Beschikbaar als PDF
 • Josi Smit, Radboud van Beekum, J.D. Zocher jr. Architect en tuinarchitect, Stichting BONAS, Rotterdam, 2008
 • Kim Zweerink, Het Park, Afdeling Ruimtelijke Ordening/bureau Monumenten, dS+V/Gemeente Rotterdam, 2008
 • Paul Groenendijk, Rotterdam in Nood! (artikel)
 • Rotterdammers van formaat, afl. 10 Anthony van Hoboken (video)
 • Het Museumpark, met o.a. Petra Blaisse en Marinke Steenhuis, Het Nieuwe Instituut, 2005 (video)
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.