Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Graphic Assembly onthult de cruciale rol die montage en collage hebben gespeeld in de ontwikkeling van de architectuurcultuur van de afgelopen eeuw. Craig Buckley presenteert een verzameling experimentele architectuurpraktijken uit Londen, Parijs, Wenen en Florence, en laat zien hoe optische media en printtechnologie avant-gardistische architecten in staat stelden hun vakgebied opnieuw te verbeelden.

datum
13/06/2019
tijd
20:00 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Graphic Assembly

Graphic Assembly gaat over verschillende, uit de periode tussen de jaren ‘50 en de jaren ‘70 daterende architecten en bewegingen, zoals Theo Crosby, Hans Hollein en John McHale, het tijdschrift Clip-Kit en de groepen Archigram, Superstudio en Utopie. Het beschrijft de manier waarop concepten uit de montage het ontwerp van gebouwen, prototypes, maquettes, tentoonstellingen en multimediaomgevingen hebben beïnvloed. Daarnaast adresseert het boek de iconische beelden, tentoonstellingen en gebouwen uit de jaren 1960 die bepalend zijn voor de manier waarop het decennium herinnerd wordt.

Graphic Assembly is rijk geïllustreerd met nooit eerder gepubliceerd materiaal uit archieven en particuliere collecties, en biedt een overzicht van een netwerk van experimentele architectuurpraktijken in Europa. Het boek is een historisch verslag van ‘cut and paste' technieken die inmiddels door de opkomst van digitale technologieën gangbaar zijn geworden, en toont het belang van de montage voor de architectuur van het verleden, het heden en de toekomst. Kijk hier voor meer info over het boek Graphic Assembly. 

Craig Buckley

Craig Buckley doceert kunstgeschiedenis aan Yale University. Hij redigeerde New Jersey; Utopie: Texts and Projects, 1967–1978; en Clip/Stamp/Fold: The Radical Architecture of Little Magazines 196X–197X

Linda van Deursen en Lara Schrijver zijn de respondenten van de avond. 

Thursday Bite 

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.