Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In het tweede deel van deze reeks spreekt schrijver en kunstcriticus Elisabeth Lebovici over de collectieve strijd die woedde tijdens het aidstijdperk en het verband met kunst en activisme—een onderwerp dat centraal staat in haar boek Ce que le sida m'a fait. Art et Activisme à la fin du XXe siècle [Wat AIDS mij heeft aangedaan. Kunst en Activisme aan het einde van de 20e-eeuw]. Daarnaast presenteert curator Nataša Petrešin-Bachelez haar onderzoek naar collectieve kunst- en activistische prakijken tijdens de tweede feministische golf, en zal ze meer vertellen over de tentoonstelling Defiant Muses: Delphine Seyrig and the Feminist Video Collectives in France in the 1970s and 1980s die hieruit voortvloeide en die momenteel te zien in Museo Reina Sofia in Madrid.

datum
12/03/2020
tijd
20:30 – 22:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Dit evenement is geannuleerd.

Gossips

Het doel van deze lezingenreeks is om vrouwen bijeen te brengen om het idee van gossip, ofwel “roddelen”—van origine een vrije ruimte waar vrouwen ideeën en gedachten konden ontwikkelen en met elkaar konden delen—nieuw leven in te blazen en weer voor het voetlicht te brengen. De reeks tracht bovendien het feministische discours te collectiviseren en een platform te bieden waar nieuwe uitingen kunnen worden bedacht; uitingen waarmee we ons op een nieuwe manier kunnen verhouden tot, en verzetten tegen, de termen die doorgaans worden gebruikt om vrouwen te definiëren en te degraderen.

Ten slotte wordt een gesprek aanzwengeld met het publiek door voorbeelden uit het dagelijkse leven aan te halen en niet-lineaire vormen van kennis met elkaar te delen, met het doel epistemische onrechtvaardigheid te doorbreken—vormen van kennis die een weerwoord geven op de seksistische retoriek en patriarchale omgangsvormen waar onze cultuur en maatschappij van vergeven zijn, en door alternatieve manieren van zijn, als arbeiders in de culturele sector én als vrouwen, in de praktijk te brengen. In deze reeks passen we het feministische perspectief toe op onderwerpen zoals arbeid, reproductie, intersectionaliteit en activisme. De serie staat onder leiding van iLiana Fokianaki.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member 

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij. 

 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.