Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Een ghostwriter of spookschrijver is iemand die teksten produceert op naam van iemand anders: een auteur die tegen betaling buiten beeld blijft. Door zijn project via online platforms als Fiverr uit te besteden aan goedkope anonieme arbeidskrachten, brengt Stefan Stefansson de veranderende positie aan het licht van de grafische ontwerper binnen het huidige economische klimaat, waarin arbeid in toenemende mate uitbesteed, vervangen, verhuld en verdrongen wordt.

datum
19/09/2019
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Hoe wordt de praktijk van de ontwerper gevormd door het groeiende aantal online freelance diensten en informele platformeconomieën? Het concept ‘auteurschap’ vermenigvuldigt en erodeert door een wildgroei aan software-menselijke hulpmiddelen en zakelijke instrumenten, een proces dat niet los kan worden gezien van de structurele omstandigheden in de creatieve sector. De vraag is of deze verschuiving de mogelijkheden van ontwerpers om hun beroep uit te oefenen onder druk zet, beperkt, of juist mogelijk maakt.

Op basis van praktijken die vraagtekens zetten bij de omstandigheden waaronder nomadische (grafische) ontwerparbeid vandaag de dag plaatsvindt, gaan we in dit gesprek op zoek naar nieuwe vormen van betrokkenheid – en van collectief auteurschap – in Nederland en daarbuiten. Met Stefan Stefansson, Silvio Lorusso, Lara Garcia Diaz en Fanfare (Freja Kir en Miquel Hervás Gómez).

Dit evenement is georganiseerd in samenwerking met Onomatopee Projects in Eindhoven en stadscurator Josh Plough en ligt in het verlengde van het rondetafelgesprek Bring Your Own Bricks en van de tentoonstelling ‘Do or Delegate!‘ van curator Silvio Lorusso.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.