Gathering 5: Post/De/Colonial
Collecting Otherwise
Collecting Otherwise is een werk in uitvoering, een onderzoeksproject dat altijd in ontwikkeling is en dat gebruik maakt van een gelaagde benadering van het archief: van object, naar vraag, naar methodologie, naar instrument en weer terug. Collecting Otherwise is onderdeel van het initiatief Rethinking the Collection, binnen het raamwerk van Architectuur Dichterbij, dat tot stand is gekomen naar aanleiding van het besluit van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om te investeren in de zichtbaarheid, restauratie en digitalisering van de Rijkscollectie.
Dit project draagt bij aan de ambitie van Het Nieuwe Instituut om zijn positie als erfgoedinstituut te versterken, en om methoden, technieken, onderzoeksthema’s, specifiek jargon en allianties die het instituut in de voorafgaande periode heeft ontwikkeld, kritisch te bekijken.
Sumaya Kassim
Sumaya Kassim (zij/haar) is schrijver, redacteur en curator. Ze schrijft zowel fictie als essays waarin zij stilstaat bij de manier waarop we ons in ontwerp en de kunsten verhouden tot de koloniale gedaanten die onze instituten – en musea in het bijzonder – vaak nog aannemen, of die ze (on)bewust in stand houden. Het essay ‘The museum will not be decolonised’ dat Kassim in 2017 publiceerde op het platform Media Diversified is sindsdien veelvuldig geciteerd. Binnenkort verschijnt er een volgend essay waarin ze musea als tempels van witheid analyseert in een bloemlezing over dekoloniale kunst van uitgeverij Routledge. Ze redigeert proza voor het tijdschrift Middleground, een blad voor makers van gemengde afkomst, en schrijft zelf aan een lang gedicht waarin ze de band tussen kolonialisme en het klimaat onderzoekt, een aantal filmscripts en een roman.
Hannah Dawn Henderson
Hannah Dawn Henderson (1991, Verenigd Koninkrijk) is schrijver en kunstenaar. Haar werk reflecteert op situaties waarin het vermogen van het lichaam om zich volwaardig uit te drukken tegen beperkingen aanloopt en als kwetsbaar wordt opgevat. Hierbij onderscheidt Henderson niet alleen linguïstische en fysieke structuren, maar beziet ze de beperkende omstandigheden tevens vanuit een breder politiek en maatschappelijk kader.
Hierbij valt te denken aan omstandigheden die zich afspelen buiten het lichaam — bijvoorbeeld een opgelegde indeling als gevolg van hokjesgeest, of onjuiste vertalingen en maatschappelijk geaccepteerde verwachtingen — en binnen het lichaam zelf, zoals moeheid, amnesie en trauma.
Hannah Dawn is woonachtig in Den Haag en artist-in-residence op de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Tentoonstellingen en projecten van haar hand zijn op diverse podia te zien geweest, onder meer tijdens het International Film Festival Rotterdam, Queer Arts Festival Antwerp, Ambika P3 (Londen), Haus N Athens (Athene), en de Experiments in Cinema Festival (Albuquerque).
Yasmin Tri Aryani
Yasmin Tri Aryani is onderzoeker en grafisch archivaris. Zij observeert de problematische aard van architectonisch werk dat elementen van de traditionele architectuur van dominante etniciteiten tentoonspreidt in door de overheid gefinancierde gebouwen in Indonesië – een strategie die kan leiden tot de marginalisatie van minderheden. In 2019 begon ze met een onderzoeksbeurs bij de M+/Design Trust te werken; daar bracht ze de verschillende benaderingen aan het licht die Indonesische architecten hanteren bij het omarmen van lokale tradities die inclusiviteit voorstaan. Ook verkent Aryani via haar onderzoek de manier waarop traditionele architectuur sinds de tijd van de koloniale overheersing is gebruikt om de nationale identiteit te representeren.