Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Op 18 oktober 2018 openen drie nieuwe tentoonstellingen. Met Speculatief Design ArchiefHabitat: Expanding Architecture en Prix de Rome Architectuur 2018 stelt Het Nieuwe Instituut het 'geheugen' van de ontwerpdisciplines centraal.

Tentoonstellingen

Met een tijdelijk archief speculeert Het Nieuwe Instituut op het belang van een archief van het Nederlandse design en digitale cultuur. Een geheugen van het Nederlandse ontwerp. Wie zal wat voor de toekomst gaan bewaren? Waarom en hoe? Samen met de bezoekers achterhaalt het archief de waarde van topstukken en verborgen schatten. Aan de hand van aanstekelijke voorbeelden verkent het Speculatief Design Archief de vorm en betekenis die zo’n collectie in de toekomst kan krijgen. De installatie volgt het complete archiefproces. Ieder aspect wordt belicht: van het bijeenbrengen, bewaren, ordenen en beschrijven van de stukken tot en met de reconstructie van hun herkomst, de bepaling van hun waarde en het gesprek over hun betekenis. In de tentoonstelling zijn actuele en enkele historische archieven te zien van organisaties zoals V2_ en Droog, bedrijven zoals Vlisco en Artifort en van uiteenlopende ontwerpers onder wie Wim Gilles, Kho Liang Ie, Cubic3 Design, Lust, Geert Lap en Hella Jongerius.

In 1956 werd in Dubrovnik het tiende CIAM-congres gehouden, waarin het begrip ‘habitat’ centraal stond en een ecologische benadering van architectuur en stedenbouw werd voorgesteld. Habitat: Expanding Architecture reconstrueert de presentaties van dit congres en onderzoekt de impact ervan aan de hand van meer recente voorbeelden, met werk van Van den Broek en Bakema, Frits Palmboom, Pjotr Gonggrijp en Joost Váhl. Het vormt tevens het startpunt voor een discussie over het actuele belang van deze benadering aan de hand van een discursief programma.

De vier genomineerden voor de Prix de Rome Architectuur, Alessandra Covini, Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries richtten zich in hun slotopdracht op het vergeten potentieel van het Sixhavengebied in Amsterdam-Noord. De uitkomsten worden – naast een presentatie van alle inzendingen voor de eerste ronde – tentoongesteld. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal de Prix de Rome Architectuur 2018, georganiseerd door het Mondriaan Fonds, eerder op de dag uitreiken.

 

datum
18/10/2018
tijd
19:30 – 23:45
taal
Nederlands / Engels
verder deze avond

18:30-19:30 Lezing Erik Rietveld (RAAAF): Affordances and architecture

20:00-20:15 Openingsmoment

20:15-21:15 Burn-Out: fellowship programma

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Toegang gratis met ticket via ticketlink

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.