Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In Nederland staan 10.000 woningen met het predicaat ‘experimenteel’ als resultaat van een uniek experimentenbeleid uit de jaren zeventig. Het programma Experimentele Woningbouw zorgde vanaf 1968 voor vernieuwing in de volkshuisvesting en de stadsvernieuwing in reactie op de grootschalige en monotone woonwijken uit de jaren vijftig en zestig. Architecten, stedenbouwkundigen en hun opdrachtgevers droegen experimenten aan op het gebied van woning, woonvorm en woonomgeving.

 

datum
19/03/2020
tijd
19:30 – 21:00
taal
Nederlands
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Dit programma is geannuleerd

Het boek 'Experimentele Woningbouw in Nederland 1968-1980' is verschenen in het kader van het onderzoek van auteurs Marcel Barzilay en Ruben Ferwerda. Het betreft een bewerking van hun eerdere rapport dat in samenwerking met Anita Blom van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in het kader van het programma ‘Post ‘65’ is gemaakt. De publicatie van het boek toont alle 64 experimentele projecten die tussen 1968 en 1980 zijn gerealiseerd. Bijzondere woningbouwexperimenten, verspreid over heel Nederland, die een bron van inspiratie kunnen zijn voor de hedendaagse woningbouwopgave. Sommige bekend, zoals de Kasbah in Hengelo en de Kubuswoningen in Helmond, maar ook onbekende parels, zoals De Bergen in Capelle aan den IJssel en de Wandelstraat in Woerden.

De avond is georganiseerd door NAI boekverkopers

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.