Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Samen met Studio Harris Blondman, Studio Moniker en Future Corp wordt in deze Design Dialogue het grensgebied tussen grafisch ontwerp en interactieontwerp verkend. Gesprek onder leiding van Andrea van Pol.

datum
08/03/2018
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

Pop-in expo: A Grand Mountain View door Joost Emmerik

17:00 - 18:00 Rondleiding: Vrienden Dwars door het archief

17:00 - 21:30 Symposium: Whatever Happened to History and Theory in Dutch Architecture?

18:00 - 19:30 Thursday Bite

Museum open tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten en Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,50

Websites en andere screen-based media vormen een interessant speelveld voor onafhankelijk grafisch ontwerpers en interaction designers. Uitgesproken ontwerp dat de mogelijkheden van de digitale wereld ten volle benut kan echter niet altijd op ieders waardering rekenen. You either love it or hate it, waardoor opdrachtgevers vaak kiezen voor de veilige weg.

De ruimte voor experiment staat ook onder druk door de grote slagkracht van bedrijven als Facebook en Wordpress die (schijnbaar) gratis, geprefabriceerde producten aanbieden: ‘iedereen’ kan grafisch ontwerper zijn. Hierdoor komt de nadruk te liggen op een beperkt aantal grafische visies en ontwerpfilosofieën (zoals de Amerikaanse en de Chinese en puur marktgestuurd). Dit zet een rem op daadwerkelijke innovatie en beperkt het alternatieve benaderingen van de rol van de gebruiker in het medialandschap. Opdrachtgevers zijn aan zet om juist ook dit experimentele, kwetsbare deel van het ontwerp-vak actief te ondersteunen.

Aan de hand van eigen werk zullen Harris Blondman, Moniker en Future Corp in gesprek gaan over recente ontwikkelingen in grafisch- en interactieontwerp, moeilijkheden die zij ondervinden en kansen die zij zien. Hoe slagen zij erin baanbrekend werk te maken en hoe zien zij de toekomst?

Studio Moniker

Moniker is de interactieve ontwerpstudio van Luna Maurer and Roel Wouters. De studio gebruikt verschillende media ten behoeve van een heel scala aan opdrachtgevers die actief zijn in verschillende sectoren, van het culturele domein tot de commercie. Met hun projecten verkennen zij de sociale effecten van de technologie – de manier waarop technologie wordt gebruikt en de effecten ervan op ons dagelijks leven. Moniker tekende onder meer voor het interactieontwerp van de website van Het Nieuwe Instituut.

Harris Blondman

Harris Blondman is een in Amsterdam gevestigde grafisch ontwerpstudio opgericht door Harry Bloch en Joris Landman. De studio combineert klassieke grafische ontwerpkennis met expertise op het gebied van nieuwe media en creatief programmeren. Met hun werk voeren zij experimenten uit en spelen ze met de grenzen en mogelijkheden van het schermontwerp.

Marc Kremers

Future Corp is een digitale creatieve studio onder leiding van Marc Kremers die subtiele, non-conformistische digitale producten bouwt. Het werkt met trots voor innovatieve opdrachtgevers, waaronder Mario Testino, Cindy Sherman voor MoMa, Wallpaper Magazine, Adidas, Damien Hirst, Goldfrapp en Moncler, die werelden als die van de kunst, mode, cultuur, technologie en design weten te ontwrichten.

Andrea van Pol

Redacteur en presentator Andrea van Pol is onder meer bekend van AVRO's Kunstuur en De Slag om Nederland. Daarnaast is ze zeer betrokken bij de Nederlandse culturele sector. Als presentator en dagvoorzitter staat ze op podia door het hele land.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.