Een caleidoscopische avond over architectuurfotografie met als vertrekpunt de omvangrijke fotocollectie van het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Met bijdragen van fotograaf Frank van der Salm, architect Mels Crouwel, schrijfster Sanneke van Hassel, fotograaf Johannes Schwartz, conservator Ellen Smit en restaurator Erica Jonkman.

datum
05/10/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Nederlands
verder deze avond

Museum open tot 21.00 uur

The New Haberdashery open tot 21.00 uur

Study Centre open tot 21.00 uur

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 10,-
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

Het Nieuwe Instituut zit middenin een omvangrijk conserveringsproject waarbij circa 300.000 foto’s worden gedigitaliseerd. De fotocollectie van het Rijksarchief bestaat uit afdrukken, dia’s en reproducties en biedt niet alleen een schat aan informatie over architectuur, maar raakt ook de persoonlijke leefwereld van de architecten. Van inspiratiekiekjes en polaroids van het bouwproces tot gelikte PR-foto’s, van portretfoto’s (achter de tekentafel, op studiereis, op de bouwplaats, in vergadering) tot raadselachtige snapshots. Ze bieden een staalkaart aan uiteenlopende tijdsbeelden. Sommige foto’s zijn gemaakt door de architecten zelf, zoals de reisdia’s van Carel Weeber in China, anderen zijn gemaakt door professionele en bekende architectuurfotografen zoals Jan Kamman, Eva Besnyö en Bernard F. Eilers.

In deze aflevering van ‘Dwars door het Archief’ krijgt de veelzijdige en verrassende wereld van de architectuurfotografie het podium. Fotograaf Frank van der Salm vertelt over zijn opvattingen over fotografie de verstandhouding tussen fotograaf en architect. Conservator Ellen Smit en restaurator Erica de Jong presenteren een selectie en speculeren met schijfster Sanneke van Hassel over de mogelijke verhalen die achter de foto’s schuilgaan. De avond wordt gemodereerd door Flora van Gaalen (Het Nieuwe Instituut).

Frank van der Salm

Fotograaf Frank van der Salm fotografeert het stedelijke landschap. In zijn vroege werk is de invloed van de New Topographics zichtbaar en door de jaren heen geëvolueerd tot een divers oeuvre over de complexiteit van de hedendaagse metropool. De laatste jaren is zijn aandacht verschoven naar de economische centra in Azië. Naast zijn autonome werk, doet hij opdrachten voor OMA, Herzog & de Meuron en MVRDV.

Sanneke van Hassel

Sanneke van Hassel is een Rotterdamse schrijfster. Voor haar verhalenbundels IJsregen (2005) en Witte veder (2007) kreeg ze de BNG Nieuwe Literatuurprijs voor schrijvers onder de veertig. In 2014 verscheen Hier blijf ik, met verhalen geïnspireerd door foto's van Rotterdam. Eind augustus 2017 verschijnt Stille grond, een actuele roman waarin verschillende inwoners van de stad strijd leveren om een rommelig veldje naast het spoor.

Mels Crouwel

Mels Crouwel studeerde in 1978 af als bouwkundig ingenieur aan de Technische Hogeschool te Delft. In 1979 richtte hij samen met Jan Benthem het bureau Benthem Crouwel Architects op. In hun werk staan functionaliteit, duurzaamheid en vernieuwende ontweroplossingen centraal. Hij werkte aan een groot aantal internationaal vermaarde musea, publieke gebouwen en cultureel platforms waaronder de uitbreiding van het Stedelijk Museum Amsterdam en de verbouwing van Rotterdam Centraal Station. Mels Crouwel was Rijksbouwmeester in de periode 2004-2008.

Johannes Schwartz

Fotograaf Johannes Schwartz (Munchen, 1970) studeerde fotografie aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Van 2004 tot 2010 was hij daar hoofd van de afdeling Fotografie, waar hij nu nog les geeft. Hij publiceerde oa Full Color / Karel Martens (2013), Tiergarten (2014) en The Athens Recorder (2016). Samen met grafisch ontwerpbureau Experimental Jetset maakt hij sinds 2003 High, een serie publicaties die doorgaans aan een tentoonstelling zijn gekoppeld. Johannes Schwartz fotografeert alle tentoonstellingen van Het Nieuwe Instituut en is als fotograaf en beeldredacteur betrokken bij diverse tentoonstellingen en projecten.

Ellen Smit

Ellen Smit is architectuurhistoricus en conservator van de afdeling Erfgoed van Het Nieuwe Instituut. Ze is gespecialiseerd in architectuur en stedenbouw van de twintigste eeuw.

Erica Jonkman

Erica Jonkman is kunsthistoricus en restaurator en werkt als collectiebeheerder op de afdeling Erfgoed van Het Nieuwe Instituut. Ze is projectleider van het fotoconserveringsproject dat in 2016 is gestart.

Dwars door het archief

Aan de hand van de archieven van de belangrijkste architecten en stedenbouwers biedt het Rijksarchief voor Architectuur inzicht in de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en maatschappij van de afgelopen 130 jaar. In de 4.000.000 tekeningen, schetsen, maquettes, zakelijke en persoonlijke correspondentie, foto's, affiches en verzamelde knipsels liggen talloze verhalen besloten. Ook verhalen die tot nog toe verborgen zijn gebleven omdat niemand er nog oog voor heeft gehad. Voor de Dwars door het Archief-avonden worden vanuit wisselende thema’s uiteenlopende mensen uitgenodigd om nieuwe perspectieven te introduceren.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à €10,- zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.