Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

datum
07/11/2019
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite 

19:30-21:30 Guest Programme Evolutionaries 

19:30-21:30 Open Archief: Re:Use clinic

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Dit evenement is de eerste editie in de reeks discussiebijeenkomsten ‘Gossips’, georganiseerd door iLiana Fokianaki en geïnspireerd door Silvia Federici’s recente boek Witches, Witch-Hunting and Women.

Gossips

Deze lezingenreeks heeft als doel om vrouwen samen te brengen. Het is een hersteloperatie volgend op de vele eeuwen waarin gesprekken van vrouwen vernederend werden afgedaan als ‘roddel’. De reeks is geïnspireerd door het recente boek van Silvia Federici. Hierin laat zij zien dat het woord ‘roddel’ historisch gezien een symbolische stijlfiguur is van het patriarchaat, bedoeld om vrouwen het zwijgen op te leggen, onder controle te houden en te vernederen. Door een denigrerende betekenis toe te kennen aan een woord dat oorspronkelijk verwees naar de vriendschap tussen vrouwen wist het patriarchaat de vrouwelijke solidariteit te ondergraven door haar sociale aspect – gebaseerd op collectiviteit – te vernietigen.

Jodi Dean

Jodi Dean is Professor of Political Science at Hobart and William Smith Colleges in Geneva, New York. She has held the position of Erasmus Professor of the Humanities at University of Rotterdam. Her many books include Democracy and Other Neoliberal Fantasies (2009), The Communist Horizon (2010), Crowds and Party (2016) and Comrade: An Essay on Political Belonging (2019).

Deze lezingenreeks is bedoeld om het oorspronkelijke concept ‘roddel’ – een structuur en een stelsel van solidariteit onder vrouwen die ideeën en denkprocessen uitwisselden – nieuw leven in te blazen en opnieuw in gebruik te nemen. Ook is het de bedoeling feministische discoursen te bundelen en een platform te creëren waarop nieuwe pogingen kunnen worden gedaan om terminologie die gebruikt wordt om vrouwen in definities te vangen en te vernederen (Federici) te bestrijden en aan de orde te stellen. Bovendien is het de bedoeling het gesprek met het publiek aan te gaan aan de hand van voorbeelden en het delen van niet-lineaire kennis, om de ketenen van de epistemische onrechtvaardigheid af te schudden en om te handelen op een manier die haaks staat op de seksistische retoriek en de patriarchale cultuur, door anders te zijn en anders te handelen, als cultuurmakers en als vrouwen. In deze serie adresseren we vragen rondom arbeid, reproductie, intersectionaliteit, haatzaaiende taal en nepnieuws, feminisme versus alt-rechts, feminisme en politiek.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member 

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.