Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De tweede editie van Decolonising Design, een avond waarin de dominante positie van de Westerse ontwerpcultuur werd bevraagd en werd opengesteld voor andere perspectieven. De eerste en drukbezochte avond bood alle aanleiding voor een vervolg. Het accent werd dit keer gelegd op de digitale systemen die achter vrijwel alle ontwerpprocessen schuilgaan. Met een lezing van Ramon Amaro, universitair docent Interactive Media: Critical Theory and Visual Cultures aan Goldsmiths, University of London.

Lees het essay dat Ramon Amaro speciaal voor deze avond schreef.

Ramon Amaro ging in op de problematische verhouding tussen technologie en de ervaring van het Zwarte lichaam. Beginnend bij de genealogische wortels van deze relatie: een zeventiende-eeuws Westers project van sociale kwantificatie. Vervolgens ging hij in op eigentijdse vraagstukken betreffende ras en racisme verbonden met machine learning en kunstmatige intelligentie en de actuele, ethische zorgen omtrent Facebook, Google en andere dringende zaken.

Aansluitend op de lezing vond een gesprek plaats met het publiek onder leiding van Susanne Eskens.

Ramon Amaro

Ramon Amaro is universitair docent Interactive Media: Critical Theory and Visual Cultures en is bezig met een promotieonderzoek aan het Centrum voor Culturele Studies, Goldsmiths, University of London. Zijn onderzoeksgebied omvat machine learning, Zwarte studies, ras, maatschappelijke vorming en wiskundefilosofie. Hij studeerde sociologie en werktuigbouwkunde. Hij is voormalig redacteur van het open access tijdschrift Big Data & Society en oprichter en hoofdonderzoeker van het onderzoekscollectief SambaRhino.com, over machine learning en kunstmatige intelligentie.

Susanne Eskens

Susanne Eskens is een onafhankelijk creative strateeg die werkt op het snijvlak van cultuur, media en maatschappij. Eskens brengt verschillende mensen en ideeën samen, en creëert ruimte voor veranderingen, van binnen en van buiten. Ze schrijft, creëert en organiseert evenement en geeft strategisch advies aan onder andere gemeentes, ngo's, culturele actoren en financiële instellingen.

Meer informatie over Decolonising Design I op 29 september 2016.

datum
05/01/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.