Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Decolonising Bots onderzocht de manieren waarop computerprogramma's en algoritmen bepaalde ideeën over het menselijk ras weerspiegelen. Met Ramon Amaro, Florence Okoye en Legacy Russell.

Op 26 oktober 2017 was Florence Okoye een van de sprekers tijdens Bot Club: Decolonising Bots. Lees hier haar essay Decolonising Bots: Revelation and Revolution through the Glitch.

Net als in veel domeinen van de samenleving, gaan de standaarden voor wat gebruikelijk, normaal of gemiddeld is in algoritmische cultuur uit van de belevingswereld van de witte man. Er zijn voorbeelden te over: FaceApp’s Hot filter maakt van Zwarte gezichten witte gezichten, Amazon Prime’s geautomatiseerde bezorgservice mijdt Zwarte buurten in Amerikaanse steden, en algoritmen voor gezichtsherkenning vinden het lastiger om niet-witte gezichten te identificeren dan witte gezichten. Als het niet mogelijk is algoritmische cultuur los van de samenleving in haar geheel te dekoloniseren, kunnen we dan desondanks bots of algoritmen bedenken die actief bijdragen aan het proces van dekolonisatie? Hoe staat het met de ontwikkeling van de Zwarte identiteit online? Hoe ziet een afrofuturistisch perspectief op algoritmische cultuur eruit?

Ramon Amaro

Ramon Amaro is Associate Lecturer in Interactive Media: Critical Theory and Visual Cultures, en doet een PhD-onderzoek aan het Centrum voor Culturele Studies van de Goldsmiths Universiteit in Londen. Tot zijn onderzoeksterrein behoren machine learning, black studies, ras, social modelling en de filosofie van de wiskunde. Hij heeft een graad in Sociological Research en een BSE in Mechanical Engineering. Hij is de voormalige adjunct-eindredacteur van het open-access tijdschrift Big Data & Society, en oprichter en hoofdonderzoeker bij het onderzoekscollectief voor machine learning en kunstmatige intelligentie, SambaRhino.com. Ramon Amaro is research fellow bij Het Nieuwe Instituut.

Florence Okoye

Florence Okoye werkt als UX Designer, schrijft science fiction, experimenteert met Arduino's en webtechnologieën, en studeert dode talen en computerwetenschap. Ze denkt graag na over intersectioneel futurisme, technologie, sociale gerechtigheid en haar bestaan als lid van de Zwarte Igbo-diaspora in Groot-Brittannië. Ze is geïnteresseerd in projecten die de publieke betrokkenheid bij technologie en de kunsten bevorderen, met name in projecten die de intersectie van de ervaringen van minderheden onderzoeken. Ze is de Events and Marketing Manager van de kunstbeurs MancsterCon, en een van de toonaangevende stemmen van Afrofutures_uk.

Legacy Russell

Legacy Russell is een schrijver, kunstenaar en cultureel producent. Geboren en getogen in New York City's East Village is ze de UK Gallery Relations Lead en Gallery Partner Programs Lead van het online platform Artsy. Haar werk is te vinden in een brede variateit van publicaties: BOMB, The White Review, Rhizome, DIS, The Society Pages, Guernica, Berfrois en meer. Ze heeft een research master Visual Culture aan Goldsmiths College Londen gevolgd en haar academische en creatieve werk focust zich op gender, performance, het digitale zelfbeeld, idolatisme en de omgang met nieuwe media. Haar eerste boek Glitch Feminism ligt binnenkort in de boekwinkels en wordt uitgegeven door Verso.

Bot Club (humans welcome)

Bot Club werpt een kritische blik op een wereld waarin bots, computerprogramma's en generatieve processen het werk doen, en maakt het podium voor ze vrij.

datum
26/10/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
English
verder deze avond

17:00 - 19:00 Boek presentatie Frankfurt Dialogen

Pop-in expo Result van Bier en Brood

Tot 21:00 Museum open

Tot 21:00 Haberdashery open

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.