Decolonising Bots onderzoekt de manieren waarop computerprogramma's en algoritmen bepaalde ideeën over het menselijk ras weerspiegelen. Met Ramon Amaro, Florence Okoye en Legacy Russell.

Net als in veel domeinen van de samenleving, gaan de  de standaarden  voor wat gebruikelijk, normaal of gemiddeld is in algoritmische cultuur uit van de belevingswereld van de witte man. Er zijn voorbeelden te over: FaceApp’s Hot filter maakt van zwarte gezichten witte gezichten, Amazon Prime’s geautomatiseerde bezorgservice mijdt zwarte buurten in Amerikaanse steden, en algoritmen voor gezichtsherkenning vinden het lastiger om niet-witte gezichten te identificeren dan witte gezichten.  Als het niet mogelijk is  algoritmische cultuur los van de samenleving in haar geheel te dekoloniseren, kunnen we dan desondanks bots of algoritmen kunnen bedenken die actief bijdragen aan het proces van dekolonisatie? Hoe staat het met de ontwikkeling van de zwarte identiteit online? Hoe ziet een afrofuturistisch perspectief op algoritmische cultuur eruit?

Dit Thursday Night Live! programma wordt gevolgd door een hackathon op vrijdag 27 oktober 2017 voor maximaal twintig deelnemers.

Ramon Amaro

Ramon Amaro is Associate Lecturer in Interactive Media: Critical Theory and Visual Cultures, en doet een PhD-onderzoek aan het Centrum voor Culturele Studies van de Goldsmiths Universiteit in Londen. Tot zijn onderzoeksterrein behoren machine learning, black studies, ras, social modelling en de filosofie van de wiskunde. Hij heeft een graad in Sociological Research en een BSE in Mechanical Engineering. Hij is de voormalige adjunct-eindredacteur van het open-access tijdschrift Big Data & Society, en oprichter en hoofdonderzoeker bij het onderzoekscollectief voor machine learning en kunstmatige intelligentie, SambaRhino.com. Ramon Amaro is research fellow bij Het Nieuwe Instituut.

Florence Okoye

Florence Okoye werkt als UX Designer, schrijft science fiction, experimenteert met Arduino's en webtechnologieën, en studeert dode talen en computerwetenschap. Ze denkt graag na over intersectioneel futurisme, technologie, sociale gerechtigheid en haar bestaan als lid van de zwarte Igbo-diaspora in Groot-Brittannië. Ze is geïnteresseerd in projecten die de publieke betrokkenheid bij technologie en de kunsten bevorderen, met name in projecten die de intersectie van de ervaringen van minderheden onderzoeken. Ze is de Events and Marketing Manager van de kunstbeurs MancsterCon, en een van de toonaangevende stemmen van Afrofutures_uk.

Legacy Russell

Legacy Russell is een schrijfster, kunstenaar en cultureel producent. Geboren en getogen in New York City's East Village is ze de UK Gallery Relations Lead en Gallery Partner Programs Lead van het online platform Artsy. Haar werk is te vinden in een brede variateit van publicaties: BOMB, The White Review, Rhizome, DIS, The Society Pages, Guernica, Berfrois en meer. Ze heeft een research master Visual Culture aan Goldsmiths College Londen gevolgd en haar academische en creatieve werk focust zich op gender, performance, het digitale zelfbeeld, idolatisme en de omgang met nieuwe media. Haar eerste boek Glitch Feminism ligt binnenkort in de boekwinkels en wordt uitgegeven door Verso.

Bot Club (humans welcome)

Bot Club werpt een kritische blik op een wereld waarin bots, computerprogramma's en generatieve processen het werk doen, en maakt het podium voor ze vrij.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, de andere keer een quiche met salade. Dinervouchers a € 7,50,- zijn tot een dag tevoren te krijgen via de link Tickets op de pagina van de betreffende Thursday Night activiteit.

datum
26/10/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
English
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten en vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,50
BankGiro Loterij VIP-CardGratis

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.