Na de eerste drie oprichtingsgesprekken over ministeriële ambities, macht en harde feiten gaat het Ministerie van Ruimtelijke Zaken in het najaar de basis leggen voor het nieuwe ministerie. Tijdens deze vierde bijeenkomst worden de grondslagen voor het ministerie opgesteld en wordt de vorm van het ministerie verkend.

In 2010 schafte Nederland na vijftig jaar haar centrale ruimtelijke planning af. Voortaan gold het credo 'decentraal wat kan, centraal wat moet' en een kluwen aan platforms, agenda’s, initiatieven, acties en instituties ontstond. Wat heeft deze koers zes jaar later opgeleverd en tot welke nieuwe verhoudingen heeft het geleid? Wie bepalen nu de ruimtelijke inrichting van Nederland en wat drijft hen?

Ruimte

Vanuit de overtuiging dat de inrichting van de ruimte iedereen aangaat en niet alleen aan marktpartijen en mondige burgers kan worden overgelaten, organiseert Het Nieuw Instituut samen met Elma van Boxel en Kristian Koreman (ZUS) en Stephan Petermann (OMA/AMO) een serie oprichtingsgesprekken van een nieuw Ministerie van Ruimtelijke Zaken. Een ministerie dat ervan uit gaat dat het beleid waaraan ze vorm en uitvoering geeft alleen tot stand kan komen op basis van een breed gedragen visie. Omdat, net als ten tijde van de  eerste nota’s over ruimtelijke ordening, de politieke situatie en techniek het mogelijk en nodig maakt om op een nieuwe schaal te denken en reageren.

De oprichtingsgesprekken gaan over wat het nieuwe ministerie moet weten en daar vervolgens mee kan doen en worden gevoerd met een diverse groep mensen met verschillende expertises en achtergronden. Het eerste gesprek ging over Geluk, een thema dat een centrale rol speelde in de eerste nota over ruimtelijke ordening, het tweede over Politieke Macht, het derde over Harde Feiten. Tijdens deze vierde bijeenkomst worden de grondslagen voor het ministerie opgesteld en wordt de vorm van het ministerie verkend.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à €10,- zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf.

datum
09/11/2017
tijd
19:30 – 21:30
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 10,-
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.