Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Tijdens deze editie van TNL! Meet Up laten de sprekers zien hoe zij beeldherkenning toepassen in hun werk als kunstenaar, journalist en kinderpsycholoog. Aan de hand van beelden uit hun eigen praktijk gaan ze in op begrippen als computervisie en neurale netwerken. Door de blik van de computer te ontrafelen verdwijnt een deel van het mysterie dat nog vaak om zulke termen heen hangt. Zij analyseren hoe algoritmes patronen 'zien' in beeld of tekst; onderzoeken hoe vooroordelen aan de basis liggen van diezelfde algoritmes; stellen ideeën over de vermeende 'intelligentie' van deze systemen ter discussie en zien hoe de keuze van trainingsdata de output van het kunstmatige cognitieve systeem beïnvloedt.

Dit evenement sluit aan bij de installatie De toekomst door kunstmatige ogen (te zien tot en met 26 mei in Het Nieuwe Instituut). Deze TNL! Meet Up wordt ondersteund door fragmenten over computation, dataïsme en burgerrechten uit eerdere afleveringen van VPRO Tegenlicht.

Na afloop van het evenement kun je ook aansluiten bij de gratis Thursday Night Detour met omleider Esmée Dros die je meeneemt door de installatie. Geef je nu op voor een van de twee tijdslots. Er is plek voor 15 deelnemers per omleiding.

datum
19/05/2022
tijd
17:30 – 19:00
taal
Nederlands
verder deze avond

17:00 - 19:30 uur | Thursday Bite
19:00 - 21:00 uur | Thursday Night Detour
19:30 - 21:00 uur | Submerged Heritage #3
20:00 - 21:30 uur | Design Dialogues: Home Wear

Het museum is gratis te bezoeken van 17:00-21:00 uur

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis

Richard Vijgen

Richard Vijgen is een kunstenaar en ontwerper die data-visualisaties gebruikt om abstracte technologische processen zichtbaar en bespreekbaar te maken. Vijgen ontwerpt multi-sensorische data-ervaringen waarin de onzichtbare technologische dimensies van de werkelijkheid worden blootgelegd. Via zijn poëtische data-interpretaties ontstaat een dialoog tussen menselijke perspectief en de niet-fysieke wereld van digitale netwerken, algoritmes en draadloze communicatie.  

Foeke Postma

Foeke Postma, lid van onderzoekplatform Bellingcat, weet regelmatig met gebruik van openbare bronnen en beeldherkenningssoftware de grootste geheimen aan het licht te brengen. Zoals militairen die via fitnessapps als Strava en Polar een geheime legerbasis weggeven. Of influencers op Instagram en TikTok die met hun foto's de handel in exotische dieren in stand houden. Postma maakt dagelijks gebruik van allerlei vormen van beeldherkenningssoftware in zijn werk om misstanden aan de kaak te stellen, en laat aan de hand van voorbeelden zien hoe iedereen gebruik kan maken van dit soort technologie om onderzoek te doen.   

Martina Zaharieva

Martina Zaharieva doet aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) onderzoek naar cognitieve ontwikkeling bij jonge kinderen. In haar onderzoeksmethoden gebruikt ze digitaal-kwantitatieve technieken als eye-tracking, EEG, geautomatiseerde data verzamelings processen met behulp van visuele stimuli.

Cristina Colonnesi

Cristina Colonnesi is assistent professor aan het onderzoeksinstituut voor kinderontwikkeling en onderwijs van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij studeerde ontwikkelingspsychologie aan de Sapienza Universiteit in Rome, Italië. In haar onderzoek staat sociale cognitie en sociaal-emotionele ontwikkeling van baby tot kind centraal, in connectie tot psychopathologie.

 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.