De blik van de computer
Richard Vijgen
Richard Vijgen is een kunstenaar en ontwerper die data-visualisaties gebruikt om abstracte technologische processen zichtbaar en bespreekbaar te maken. Vijgen ontwerpt multi-sensorische data-ervaringen waarin de onzichtbare technologische dimensies van de werkelijkheid worden blootgelegd. Via zijn poëtische data-interpretaties ontstaat een dialoog tussen menselijke perspectief en de niet-fysieke wereld van digitale netwerken, algoritmes en draadloze communicatie.
Foeke Postma
Foeke Postma, lid van onderzoekplatform Bellingcat, weet regelmatig met gebruik van openbare bronnen en beeldherkenningssoftware de grootste geheimen aan het licht te brengen. Zoals militairen die via fitnessapps als Strava en Polar een geheime legerbasis weggeven. Of influencers op Instagram en TikTok die met hun foto's de handel in exotische dieren in stand houden. Postma maakt dagelijks gebruik van allerlei vormen van beeldherkenningssoftware in zijn werk om misstanden aan de kaak te stellen, en laat aan de hand van voorbeelden zien hoe iedereen gebruik kan maken van dit soort technologie om onderzoek te doen.
Martina Zaharieva
Martina Zaharieva doet aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) onderzoek naar cognitieve ontwikkeling bij jonge kinderen. In haar onderzoeksmethoden gebruikt ze digitaal-kwantitatieve technieken als eye-tracking, EEG, geautomatiseerde data verzamelings processen met behulp van visuele stimuli.
Cristina Colonnesi
Cristina Colonnesi is assistent professor aan het onderzoeksinstituut voor kinderontwikkeling en onderwijs van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij studeerde ontwikkelingspsychologie aan de Sapienza Universiteit in Rome, Italië. In haar onderzoek staat sociale cognitie en sociaal-emotionele ontwikkeling van baby tot kind centraal, in connectie tot psychopathologie.