Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

BNO IMG LAB programmeerde voor een tweede keer Databaas. Datavisualisatie, data in uiteenlopende media, data in kleur, geur, smaak, geld en beweging. Met dit keer opnieuw een fantastische line-up van gastsprekers: Catalogtree, Karin Schwandt, Froukje Tan en Leanne Wijnsma, Jan Willem Tulp, Philip Schuette van Random Studio en Yuri Veerman.

BNO IMG LAB is een maandelijkse avond voor en door makers en ontwerpers. De eigen ontwerp- of onderzoekspraktijk vormt het uitgangspunt voor een actieve uitwisseling van kennis en inspiratie, rondom een actueel thema. In deze editie:

Catalogtree

Catalogtree is een multidisciplinair ontwerpbureau opgericht door Daniel Gross en Joris Maltha. De studio werkt aan zowel zelf geïnitieerde projecten en voor externe opdrachtgevers. Catalogtree is geïnteresseerd in zelforganiserende systemen en hanteert de gedachte ‘form equals behaviour’ als ontwerpstrategie. De studio uit Arnhem en Berlijn maakte in samenwerking met VPRO Tegenlicht de interactieve Touch Doc Money & Spee’ over de dynamiek van het mondiale financiële systeem. Daarnaast werkten zij voor onder andere Bright, Phaidon Press, Vitra Design Museum, Architect Magazine en New York Times Magazine.

Karin Schwandt

Karin Schwandt is oprichter van Schwandt Infographics. Zij maken complexe informatie inzichtelijk door infographics, animaties en interactieve systemen. Het werk van Karin Schwandt kenmerkt zich door de manier waarop ingewikkelde onderwerpen inhoudelijk, aantrekkelijk en helder gevisualiseerd worden. De studio werkt onder andere voor de Universiteit Wageningen, Universiteit Utrecht, Provincie Brabant, diverse ministeries, AkzoNobel, ABNAMRO, Ahold, KPN en Post NL.

Froukje Tan en Leanne Wijnsma

Ons reukvermogen heeft de mens van meet af aan geholpen bij het overleven. Maar sinds het jagen en verzamelen vooral online is gaan plaatsvinden, kan de neus niet meer waarschuwen voor de gevaren die op de loer liggen in de online wildernis. Ontwerper Leanne Wijnsma en filmmaker Froukje Tan introduceren The Smell of Data: een nieuwe geur die internetgebruikers op instinctieve wijze zal alarmeren wanneer kwetsbare gegevens op het spel staan.

Jan Willem Tulp

Jan Willem Tulp is data experience designer en maakt maatwerk datavisualisaties voor klanten als Scientific American, Nature, World Economic Forum, Philips en Schiphol Airport. In 2011 richtte hij zijn eigen studio op: TULP Interactive. Jan Willem geeft regelmatig workshops en presentaties en zijn werk is in verschillende boeken en tijdschriften te zien.

Philip Schuette en Yuri Veerman

Philip Schuette en Yuri Veerman zijn bezig met de interactieve documentaire 51 Sprints. Deze belicht op kritische wijze de gemediatiseerde werkelijkheid van de Olympische Spelen door één registratie van alle sprintfinales (vrouwen, mannen, paralympiërs) te verwerken in twee afzonderlijke vertelwijzen, een lineaire en een interactieve. 51 Sprints is onderdeel van het tentoonstellingsprogramma naar aanleiding van de Olympische Spelen, vanaf 12 juni 2016 te zien in Het Nieuwe Instituut.

Dit is het vervolg op BNO IMG LAB: Databaas van 25 november 2014.

BNO IMG LAB

BNO IMG LAB en Het Nieuwe Instituut werken in 2016 hechter samen en bundelen kennis en netwerk. De BNO IMG LAB avonden vinden voortaan plaats tijdens het Thursday Night programma.

datum
26/05/2016
tijd
20:00 – 22:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.