Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Virtueel panelgesprek over de impact van de uitbraak van het Coronavirus op de Rotterdamse cultuursector, de bestaansonzekerheid van freelancers in crisistijd, de urgentie van aanhoudende investeringen en goed opdrachtgeverschap en manieren om zelf bij te dragen aan het voortbestaan van een gezond cultuurveld. Met bijdragen van Jelena Barišić, Hasna El Maroudi, Sheree Lenting, Tarona Leonora en Derek Otte.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

HTML 5 Audio player

Ondanks de noodzakelijke tijdelijke sluiting van de deuren van het instituut komen de programmering en het opdrachtgeverschap dan ook niet tot stilstand: vanuit de bevoorrechte positie van cultuurprofessionals die ook in tijden van crisis blijven beschikken over salaris en budget, proberen we mee te denken over alternatieve manieren om de cultuur in Rotterdam draaiend te houden. In een online variant van het rondetafelgesprek dat we hier graag over hadden willen voeren, komen ervaringsdeskundigen en Rotterdamse makers aan het woord. Onder begeleiding van journalist en programmamaker Hasna El Maroudi spreken interim hoofdredacteur bij Vers Beton en schrijver Jelena Barišić, danser, choreograaf en docent Sheree Lenting en beeldend kunstenaar Tarona Leonora met elkaar over een aantal prangende vragen. Dichter Derek Otte introduceert de bijeenkomst en sluit deze na afloop ook weer af.

Wat betekenen de uitbraak van het nieuwe coronavirus en de daaropvolgende maatregelen voor de culturele sector in de stad? In welke precaire positie bevinden freelance creatives zich op dit moment? Waarom is het juist nu van belang om in cultuur te blijven investeren? En wat kunnen wij – als liefhebber, luisteraar, kijker, bezoeker of volger die thuis moet blijven – doen om ons steentje bij te dragen?

Na afloop van het event wordt er zo snel mogelijk een tweetalig (Nederlands en Engels) transcript aangeboden, om de inhoud van het gesprek voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken. Het Nederlandse transcript lees je hier.

datum
20/03/2020
tijd
12:30 – 13:00
taal
Nederlands
 
 
toegang

Online te volgen op www.hetnieuweinstituut.nl/live

Online activiteiten en content

Ook wij, medewerkers van Het Nieuwe Instituut, zijn ons terdege bewust van het ingrijpende karakter van Covid-19, voor de samenleving, de ontwerpwereld en onze naasten. En natuurlijk ook voor de eigen organisatie; niet alleen vanwege de directe gevolgen op onze bedrijfsvoering, maar ook door wat het voor het team, freelance opdrachtnemers, uitzendkrachten, samenwerkingspartners en andere betrokkenen betekent. Er is nu allereerst tijd nodig om dit te verwerken, om de eigen gezondheid te bewaken, om tot steun te zijn voor anderen.

Tegelijkertijd zet Covid-19 ons aan tot reflectie op de vraag hoe Het Nieuwe Instituut juist, op basis van de actuele complexiteit, als culturele organisatie van betekenis kan zijn voor zijn publiek en achterban. Wij hebben de blijvende behoefte om het publiek inspiratie, handvatten en mogelijke perspectieven te bieden en artistieke opdrachten aan ontwerpers en makers te blijven verstrekken. Dat beogen wij de komende tijd door de nadruk te leggen op online activiteiten en content.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.