Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De sprekers vertrekken vanuit een analyse van de rol die het vrouwelijke Indonesische lichaam speelt in de roman De stille kracht van Louis Couperus en gaan vervolgens in op de (machts)verhoudingen waaraan vele inheemse Indonesische vrouwen ten tijde van de koloniale bezetting werden onderworpen. Ze besteden met name aandacht aan de verzwegen geschiedenis van de concubine-klasse van de njai en de mythologische vrouwenfiguur kuntilanak. In een intersectioneel-feministische benadering verkennen zij hoe prekoloniale concepten kunnen worden ingezet als dekoloniale tactiek.

Colonial Spectres

Colonial Spectres stelt koloniale geestverschijningen centraal als een manier om het hardnekkige spook van het kolonialisme vanuit dekoloniaal perspectief te bestrijden. Vanuit de gedachte dat de Nederlandse bezetterselite destijds ‘bespookte’ objecten heeft meegenomen uit Indonesië, houdt Janilda Bartolomeu in drie delen objectverzamelingen, prekoloniale folklore, vroegtwintigste-eeuws occultisme en spectral tropicalism tegen het licht. Ze werkt met dit drieluik toe naar een culturele interpretatie van koloniale ‘spoken’ waarin deze zowel een belichaamde aanwezigheid kunnen vertegenwoordigen als een samenspel van herinneringen, lichamen, ruimten en fysieke objecten. Colonial Spectres wordt ontwikkeld in het kader van het onderzoekstraject And Other Spectres.

datum
24/02/2022
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.