Deze laatste Thursday Night Live! voor de zomerstop brengt een ode aan oude en nieuwe vrienden van Het Nieuwe Instituut met een zomerse Cocktail Dînatoire, geïnspireerd op de tentoonstelling Designing the Surface. Een inspirerende zomeravond met eten, muziek, 'design conversations' met OK-RM en Monadnock, live mural painting door kunstenaar Thomas Trum, waterfietsen in de vijver, en de pop-in expo Postzegels 100 jaar De Stijl.

datum
13/07/2017
tijd
18:00 – 21:00
taal
Nederlands/Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis. Registeren via Tickets

Sinds afgelopen januari organiseerde Het Nieuwe Instituut samen met partners zoals BNO, BNA, Atelier Rijksbouwmeester, Play the City en NAi Boekverkopers in totaal 74 evenementen en 24 pop-in expo’s. Met 179 sprekers, onder wie Alice Rawsthorn, Ramon Amaro, Beatriz Colomina en Mark Wigley, en meer dan 3.000 bezoekers.

Programma

Doorlopend tussen 18.00 – 21.00 uur. Inloop vanaf 17.00 uur.

  • Cocktail Dînatoire Diner geïnspireerd op Desiging the Surface door Lof der Zoetheid
  • Design Conversations met Oliver Knight en Rory McGrath (OK-RM), Toon Koehorst (Koehorst in ‘t Veld) en Job Floris (Monadnock)
  • Live mural painting door Thomas Trum
  • Waterfietsen in de vijver
  • Pop-in expo Postzegels 100 jaar De Stijl
  • Muziek van DJ
  • Tentoonstellingen en Study Centre open tot 21.00 uur

Beperkt aantal tickets, dus bestel snel!

Cocktail Dînatoire door Lof der Zoetheid

“Welkom in een wereld waar schoonheid zo dun is als één nacht ijs. Waar een klein schrammetje volstaat om heel diep in het oppervlakkige door te dringen, waar niets is wat het lijkt.” Uit: Catalogus Desiging the Surface.
Lof der Zoetheid verzorgt een uniek diner geïnspireerd op de tentoonstelling Designing the Surface waarin de afwerking van ieder product een doel kent, of het nu verleiding, bescherming of imitatie is.

Design Conversation met OK-RM: Stretching the definition of graphic design

Oliver Knight en Rory McGrath zijn de oprichters van design studio OK-RM, Londen. Voor OK-RM is ontwerpen een doorlopende conversatie. OK-RM verzorgde voor de tentoonstelling Designing the Surface het text concept en het grafisch ontwerp. Curator Toon Koehorst zal tijdens deze avond de conversatie met OK-RM voortzetten. Het gesprek zal gaan over de gehanteerde ontwerppraktijk, hoe ze de definitie van grafisch ontwerp oprekten om te komen tot de specifieke inhoud van Designing the Surface en de keuzes die ze maakten voor dit multidimensionale project.

OK-RM is opgericht in 2008 als collaboratief bureau dat doorgaande samenwerking zoekt met kunstenaars, curators, redacteuren, architecten, ontwerpers en instituten. Recente opdrachten zijn o.a. het ruimtelijk ontwerp en campagne voor Fear and Love (Design Museum, Londen), de visuele identiteiten van Manus X Machina (The Metropolitan Museum of Art, New York), het Britse Paviljoen in de Architectuur Biënnale Venetië 2016, de tentoonstelling Under the Same Sun (Guggenheim, New York) en Untitled Art Fair. Daarnaast hebben zij de creatieve leiding over het Strelka Instituut en realiseren boekprojecten met kunstenaars Fos en Shezad Dawood. Hun samenwerking met REAL Foundation gaat door met de art direction van hun vooraanstaand publicatie REAL Review

Design Conversation met Monadnock: Architecture and the mural

Curator Toon Koehorst gaat ook in gesprek met architect Job Floris die met zijn bureau Monadnock verantwoordelijk was voor de ruimtelijke vormgeving van Desiging the Surface. ‘De muurschildering’, een middel voor kunstenaars én architecten om hun stempel op de publieke ruimte te drukken, maakt een belangrijk deel uit van het tentoonstellingsconcept. Hoe zien zij de relatie tussen murals en architectuur en hoe beoordelen zij de impact van de representatie die dit oplevert?

Monadnock is een in 2006 door Job Floris en Sandor Naus opgericht Rotterdams bureau gespecialiseerd in de productie van architectuur. Ze houden zich bezig met het ontwerpen, onderzoeken, schrijven en het maken van het discours op het gebied van architectuur, stedenbouw, interieur en enscenering. Dit strekt zich uit van de schaal van de stedelijke ruimte tot en met het interieur. Monadnock maakt hedendaagse gebouwen die onlosmakelijk onderdeel uitmaken van de culturele productie van deze generatie.

Live Mural Painting door Thomas Trum

Als onderdeel van de tentoonstelling Designing the Surface maakt kunstenaar Thomas Trum een reeks muurschilderingen in het café van Het Nieuwe Instituut waarvoor hij steeds een andere verf- of inkttechniek als uitgangspunt neemt. Thomas Trum studeerde in 2010 af aan het Sint Lucas College en heeft in 2014 de opleiding Man and Leisure aan de Design Academy Eindhoven afgerond.

Pop-in expo Postzegels 100 jaar De Stijl

In het themajaar Postzegels 100 jaar De Stijl heeft PostNL in samenwerking met Het Nieuwe Instituut en het Gemeentemuseum Den Haag een postzegelvel van tien De Stijl-postzegels uitgegeven. De pop-in expo toont in de zomerweken de context van dit door ontwerpbureau PutGootink ontworpen postzegelvel met onder meer een origineel werk van Theo van Doesburg en een eigentijds behangontwerp geïnspireerd op De Stijl.

Zomerstop

Thursday Night heeft de komende weken een zomerstop en is weer terug op 7 september 2017 met onder meer het Ministerie van Ruimtelijke Zaken: De Grondslagen.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.