Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In geen domein van de mondiale technologiesector is de competitie zo sterk als in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Vele partijen geloven dat het aanwenden van de macht van KI de sleutel is tot dominantie op economisch, politiek en technologisch gebied. China bevindt zich hierbij in de voorhoede. Het land is in directe concurrentie met andere staten en technologiegiganten en ontwikkelt op basis van de unieke techno-politieke omstandigheden in de Chinese geozone een specifieke Chinese variant van door mensen gemaakte intelligentie, zoals de letterlijke vertaling luidt van de Chinese uitdrukking voor KI. 

Tijdens deze Vertical Atlas onderzoeken we welke betekenis ontwikkelingen op het gebied van de artificiële intelligentie hebben op het Chinese stedelijke, economische en politieke bestuur en op de Chinese culturele verbeelding. Met presentaties door Shuang Lu Frost, antropoloog aan de Harvard University en door de gerenommeerde sciencefictionschrijver Chen Qiufan (alias Stanley Chen).

Vertical Atlas

Vertical Atlas is een poging om de huidige globale techno-politieke werkelijkheid in kaart te brengen in een reeks van vijf bijeenkomsten. Als vertrekpunt voor de reeks dient het conceptuele model van The Stack van Benjamin Bratton. Het Stack-model, met zijn verschillende functionele lagen, levert een schema om de  planetaire technologische structuren en processen af te beelden. Het Stack-model kan eigenschappen van gematerialiseerde techno-politiek aan het licht brengen die verborgen blijven onder meer economisch, technocratisch of cultureel getinte denkwijzen. Elk van de vijf bijeenkomsten van Vertical Atlas richt zich op een specifieke geozone. In elke geozone wordt de Stack afgezet tegen eigen feitelijke geografische gegevens en komt een eigen verzameling wrijvingen en breuken tussen de politieke, economische en algoritmische soevereiniteiten aan de orde. Belangrijke stemmen uit deze regio's zullen de stacks op hun eigen coördinaten bevragen en/of uitdagen.

Vertical Atlas is geïnitieerd door Benjamin Bratton, Leonardo Dellanoce, Arthur Steiner en Klaas Kuitenbrouwer, en wordt ontwikkeld en geproduceerd door Het Nieuwe Instituut, Stedelijk Museum en Hivos.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

datum
05/12/2019
tijd
20:00 – 22:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite 

The museum is free of charge from 17:00-21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standard€ 7,50
Students, CJP, Friends and Members of Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.