Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Van creatieve mythologie tot special effects, van virtuele werkelijkheid tot klimaat ontkenning, van het placebo effect tot religieuze overtuigingen, van software protocollen tot vrij zwevende waarden, van onbetwiste toekomsten tot twijfelachtige actualiteiten… Wanneer worden dingen echt genoeg om er naar te handelen? En hoe krijgen we daarin een betekenisvolle keus? Reality Club is een terugkerend Thursday Night Live programma over media en werkelijkheden.

datum
10/01/2019
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

18:00-19:30 Borrel Pop-in Expo Tim ter Wal

18:45-19:30 Archive Talk: Bas van Beek

19:30-21:30 Workshop Dean Bowen 

Museum gratis van 17:00-21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,70

Brett Scott over Capitalist Realism 

Reality Club begint met een lezing door financieel journalist en onderzoeker Brett Scott (UK) over een van de meest algemeen  geaccepteerde en tegelijk destructieve werkelijkheden van vandaag: de kapitalistische economie. In de woorden van Mark Fisher: het is makkelijker om je het eind van de wereld voor te stellen dan om het eind van het kapitalisme. Maar is dat echt zo? Brett Scott schetst hoe de kapitalistische economie word neergezet als de enige mogelijke soort economie en addresseert verschillende manieren waarop alternatieven daadwerkelijk zouden kunnen worden gerealiseerd.

Brett Scott

Brett Scott onderzoekt economische systemen, experimenteert met nieuwe vormen van financieel activisme en is betrokken bij de ontwikkeling van financiële instrumenten voor sociale en ecologisce projecten. Hij schreef The Heretic's Guide to Global Finance: Hacking the Future of Money, gepubliceerd door Pluto Press. Hij schreef voor ondermeer the Guardian, The Ecologist, The New Internationalist, Naked Capitalism & openDemocracy en verscheen op televisie in shows als BBC World Update, the Keiser Report, en Arte TV. Hij is op dit moment Fellow aan het WWF/ICAEW Financieel Innovatie Lab.

Reality Club

Reality club is een serie programma’s over visuele media en de verbeelding van de werkelijkheid. In een wereld waarin miljarden, ogen, lenzen en sensoren beelden consumeren en produceren, waarin mensen, machines, natuurkrachten, organismen vooral betekenis krijgen als ze in beeld optreden, wordt werkelijkheid niet zozeer aangetroffen, maar gemaakt. Wanneer creëert beeld bewijs? En wanneer worden beelden werkelijk?

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.