Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Op 18 februari presenteert architect Sean Leonard als ontvanger van de eerste Tilting Axe/Het Nieuwe Instituut Research Fellowship, zijn onderzoeksproject over de relatie tussen architectuur en water.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Sean Leonard hield vanaf het begin van zijn fellowship een openbaar dagboek bij waarin hij de maak- en bouwcultuur in, bij en met water uitdiept en omschrijft als korjaal-ing.space. Met als kern de band tussen de Surinaamse Ndyuka Marrons en de Tapanahonirivier onderzoekt Leonard deze relatie aan de hand van gesprekken, sonische, beschreven en afgebeelde landschappen. Tijdens de presentatie gaat hij over dit onderwerp in gesprek met Andrea Andersson, oprichter, directeur en hoofdcurator van Rivers Institute for Contemporary Art & Thought, en Dirk Sijmons, medeoprichter van H+N+S Landschapsarchitecten. Moderator van de avond is Erik Wong, designer, redacteur en co-curator van de De Reizende Academie van Het Nieuwe Instituut.

Research Fellowship Programma

Het Nieuwe Instituut en Tilting Axis zijn de samenwerking aangegaan om een nieuw fellowshipprogramma op te richten, specifiek bedoeld voor Caribische deelnemers. Het doel van dit programma is het ontwikkelen, stimuleren en visualiseren van curatoriële, design- en artistieke realiteiten uit de Caraïben. Hiermee versterken zij kennisuitwisseling en samenwerking met een dwarsdoorsnede van culturele instellingen in Nederland. Het Nieuwe Instituut is hoofdpartner en host van de fellowship. Daarnaast zijn er samenwerkingen met Kunstinstituut Melly, De Appel, Amsterdam Museum en The Black Archives. In de lente van 2021 wordt een nieuwe lichting voor deze fellowship gelanceerd.

Tilting Axis

Tilting Axis is een duurzaam platform voor de kunsten van, over, uit en door de Caraïben. De organisatie roept op om de positie en omstandigheden van de hedendaagse kunstpraktijk uit de regio te herzien. Het perspectief van de kunstenaars van de eilandengroep is leidend, en het uitgangpunt van deze ruimte is als centraal punt in plaats van een plek in de periferie. De programmering wordt multigenerationeel en meerstemmig gevoed. Tilting Axis wil een infrastructuur bouwen die hedendaagse kunstenaars uit de regio steunt en onderhoudt. Zij fungeren als katalysator voor creatieve projecten en samenwerkingen. Tilting Axis opgericht in 2014 door onder andere Annalee Davis en Holly Bynoe.

Sean Leonard

Sean Leonard (1962) is architect. Hij is opgeleid in Londen, en werkt en woont in Trinidad en Tobago. Leonard is bestuurder en medeoprichter van de co-rd Limited architectuurpraktijk. Daarnaast was hij bestuurder bij het Trinidad and Tobago Institute of Architects en bij de Federation of Caribbean Associations of Architects. Leonard is bovendien medeoprichter van Alice Yard (2006), een hedendaagse-kunstruimte in Port of Spain. Deze plek host en faciliteert kunstprogramma’s en kunstenaarsprojecten. Netwerken, samenwerken, en improviseren zijn kernelementen voor de organisatie. Dankzij zijn praktijkervaring en zijn werk rondom Alice Yard heeft Leonard een audio-archief opgebouwd van interviews met professionele sleutelfiguren en -spelers uit voorgaande generaties. Zij speelden een cruciale rol in de vormgeving, aanleg en geleefde ervaring van Trinidad en Tobago’s bebouwing.

Andrea Andersson

Andrea Andersson is oprichter, directeur en hoofdcurator van het Rivers Institute for Contemporary Art & Thought – een multiplatform in New Orleans. Als schrijver en curator organiseerde ze internationale, reizende tentoonstellingen. Daarnaast was ze ook co-redacteur van een serie kunstenaarsboeken van Siglio Press, waaronder Adam Pendleton: Becoming Imperceptible, Cecilia Vicuña: About to Happen, en Hinge Pictures: Eight Women Artists Occupy the Third Dimension. Haar meest recente werk als co-redacteur (in samenwerking met Antonio Sergio Bessa) is Sanford Biggers: Codeswitch, uitgegeven door Yale UP. Dit is een begeleidende uitgave bij de gelijknamige, samengestelde tentoonstelling op dit moment te zien in het Bronx Museum of Art. Deze zomer reist de expo door naar het Califiornia African American Museum in Los Angeles.

Dirk Sijmons

Dirk Sijmons is een van de oprichters van H+N+S Landschapsarchitecten. Binnen dit bureau gaf hij leiding aan de regionale plannen en onderzoeksprojecten. H+N+S kreeg in 2001 de Prins Bernard Cultuurfonds Prijs uitgereikt. In 2002 ontving Sijmons de Rotterdam Maaskantprijs en in 2007 de prestigieuze Edgar Donckerprijs voor zijn bijdrage aan de ‘waarachtig Nederlandse cultuur’. Hij schreef Engelstalige boekpublicaties als Landscape (1998), Greetings from Europe (2008), Landscape and Energy (2014), Moved Movement (2015) en Room-for-the-River (2017). Sijmons werd aangewezen als de eerste Rijksadviseur voor het Landschap. Hij bekleedde de leerstoel Environmental Design (2008 tot 2011) en Landscape Architecture (2011 tot 2015) aan de TU Delft. Hij was curator voor IABR in 2014, onder het thema Urban by Nature. Tijdens het World Design Summit in 2017 in Montréal ontving hij de IFLA Sir Geoffrey Jellicoe Award.

Erik Wong

Erik Wong heeft een achtergrond in grafisch ontwerp, werkt als docent aan de Rietveld Academie en is oprichter van Wongema: een plek voor werk, reflectie en verrassende ontmoetingen in het verre noorden van Nederland. Onlangs maakte Wong plaats voor een volgende generatie Wongema-hosts, en keerde hij terug naar Amsterdam. Hier zet hij zijn redactionele werk voort.

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.