Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De eerste BNO IMG LAB van dit seizoen duiken we met onze neus in de comics. Graphic novels, strips of comics. Hoe ziet het proces er uit van verhaal naar beeld, is er een script/scenario, wat voor soort research is er, wat voor bronnen of referentie materiaal, hoe maak je er een goed lopend verhaal van, wat breng je in beeld, wat zijn de stappen die je doorloopt als stripmaker, als schrijver. Waar begin je als je vindt dat Kluun of Koch wel wat beeld kunnen gebruiken? Verhalen in beeld gebracht door illustratoren, tekenaars en vormgevers. 

 
datum
26/09/2019
tijd
20:00 – 22:00
taal
Nederlands
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite 

19:30-21:00 Dwars door het Archief: Queer Houses and Places

19:30-21:00 Guest Programme Filmavond The Corroborators

19:30-21:30 Guest Programme Nieuwe toekomst voor oude gebouwen

20:00-22:00 BNO IMG LAB: Boek in Beeld 

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00

 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Joost Swarte

Joost Swarte startte begin jaren 70 als underground striptekenaar voor ‘Modern Papier’ en ‘Tante Leny presenteert!’. Vanaf 1980 publiceerde hij zijn strips in het grensverleggende Amerikaanse Raw Magazine. Hij werkt ook in opdracht van Belgische, Franse, Spaanse en Amerikaanse bladen waaronder het invloedrijke The New Yorker. Joost Swarte beperkt zich niet enkel tot strips; hij illustreert ook romans van Nescio en ontwerpt onder meer postzegels, platenhoezen, affiches, architektuur, meubels, en glas in lood ramen. Momenteel is er een overzichtstentoonstelling in de Kunsthal ‘Joost Swarte overal’. 

Eric Heuvel 

Eric Heuvel is stripmaker en bekend geworden met o.a. de reeks ‘January Jones’, waarvoor hij (bij de laatste 4 delen) zelf het scenario schreef. Voor zijn strip ‘De ontdekking’ over de WOII werd hij in de VS genomineerd voor de Will Eisner Award. Heuvel werkte samen met talloze scenaristen, zoals Martin Lodewijk, Frits Jonker, Noël Ummels en Ineke Mok. Dit jaar verscheen van zijn hand ‘De meimoorden’ naar een thriller van Jacques Post. Het boek speelt zich af in mei 1940, net voor het Rotterdamse bombardement. Bij een laffe moord op een halfdronken taxichauffeur worden defensiegeheimen gevonden en zijn zoon gaat op onderzoek uit. 

Maaike Hartjes

Maaike Hartjes is striptekenaar, illustrator en cartoonist. Ze begon in haar vroegste jeugd strips te tekenen over haar eigen leven, iets waar ze nooit meer mee opgehouden is. Inmiddels verschenen meer dan 10 autobiografische stripboeken van haar hand en ontving ze in 2016 de Stripschapsprijs voor haar gehele oeuvre en inzet voor het medium. Ze tekende oa. voor de NRC Next, de VIVA, Zone 5300, op Lowlands, congressen, en startte op Facebook ‘Tekeningen Rekeningen’, een serie strips met zakelijke informatie voor illustrators. Haar meest recente boek is de meest openhartige en persoonlijke tot nu toe. In ‘Burn-out dagboek’ vertelt ze met humor, fantasie en relativeringsvermogen in kleurrijke tekeningen over haar worsteling met een ijzeren arbeidsethos. 

Robert van Raffe

Robert van Raffe bleef op de WDKA voor het eerst in zijn schoolcarrière zitten. Niet omdat hij zo lui was, maar omdat hij altijd in zijn dagboek zat te tekenen. Zijn zelf gekopieerde boekjes met titels als ‘Dandy tegen wil & dank’ en ‘Dandy op herhaling’ vonden gretig aftrek, niet in de laatste plaats omdat leerlingen en docenten wilden zien of ze erin voorkwamen. In februari 2014 verscheen zijn langverwachte eerste beeldroman  ‘Zonder filter’ bij Oog & Blik / De Bezige Bij. Het boek speelt zich af in de periode dat “Raffe” op de Academie zat en de gebeurtenissen vertonen opvallend veel gelijkenissen met de werkelijkheid. 

Thursday Bite 

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij. 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.