Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Beyond the Cover gaat op zoek naar de verhalen achter een reeks toonaangevende gebouwen. De serie nodigt architecten uit voorbij te gaan aan de vertrouwde beelden door één gebouw te bespreken in relatie tot regelgeving, financiering en beleid, om zo de politieke, economische en sociale relaties zichtbaar te maken die architectuur belichaamt. Tijdens deze avond zal Jacob van Rijs (mede-oprichter van MVRDV) het WoZoCo gebouw uit 1997 presenteren. In gesprek met Kirsten Hannema en Jacqueline Tellinga, zal het gebouw dienen als lens om te reflecteren op de veranderende condities van de architectuurpraktijk.

datum
12/09/2019
tijd
19:30 – 21:30
taal
Engels
verder deze avond

14:00-17:00 Mini-symposium Organische architectuur

18:00-19:30 Thursday Bite

19:30-21:30 Beyond the Cover: WoZoCo (MVRDV)

19:30-21:30 Dwars door het Archief: Het Buurthuis

19:30-21:00 Sacred Hill: Closure & Performance Ritual

Museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Beyond the Cover

Van woningbouwcorporaties tot publiek-private samenwerkingen, van privatisering tot aanbestedingsrecht en van gemeentelijke politiek tot de deregulering van architectenhonoraria, Beyond the Cover verkent de architectonische ideeën, gesprekken, technieken, beleid- en subsidiestructuren die in gebouwen zijn verwezenlijkt. De serie start met twee sociale woningbouwprojecten gebouwen die pronkten op de covers van de Architectuur in Nederland jaarboeken tussen 1990 en 2000, en is geïnitieerd samen met het Curatorial Research Collective van de leerstoel Architectuur Historie en Theorie van de TU Eindhoven.

WoZoCo

WoZoCo is het eerste woongebouw van MVRDV, en het laatste volledig sociale woningbouwproject op de cover van een jaarboek. De opgave van de woningbouwvereniging Het Oosten betrof het realiseren van 100 zorgwoningen voor ouderen op een kavel dat slechts plaats bood aan 87 eenheden. MVRDV kwam met een voorstel waarin de 13 overige woningen aan de buitenzijde van het gebouwvolume zijn gehangen. Het uitgesproken plan werd gepresenteerd als logisch gevolg van een simpele optelsom, tegen de laagste bouwkosten van alle in Amsterdam gerealiseerde sociale woningbouwprojecten dat jaar, en werd uitgebreid besproken in nationale en internationale media.

Jacob van Rijs

Jacob van Rijs (Amsterdam, 1964) is mede-oprichter en architect van MVRDV, een interdisciplinaire studio die werkt op het snijvlak van architectuur en stedenbouw. MVRDV werd in 1993 opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries en is wereldwijd actief in het bieden van oplossingen voor hedendaagse architecturale en stedelijke vraagstukken. Van Rijs leidde het groeiende MVRDV bureau met succes naar een nieuw tijdperk als Managing Director van het bedrijf, een functie waarvan hij in november 2018 afstand deed om meer tijd aan projecten te besteden—momenteel werkt hij aan hoogbouwprojecten zoals de Modernist en de Sax, beide in Rotterdam, als de Pixel in Abu Dhabi—en te doceren aan de Technische Universiteit van Berlijn, Duitsland, waar hij hoogleraar architectuurontwerp is.

Thursday Bite 

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

 
Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.