Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Beyond the Cover gaat op zoek naar de verhalen achter de gebouwen die pronkten op de covers van de Architectuur in Nederland jaarboeken in de hoogtijdagen van de Nederlandse architectuur tussen 1990 en 2000. Uitgenodigde architecten wordt gevraagd om voorbij te gaan aan de vertrouwde beelden van opgeleverde gebouwen, door de voorkeur te geven aan bouwtekeningen, programma’s van eisen en kostencalculaties. Tijdens de eerste avond, samen met gasten Frits van Dongen, Gerard Comello (Lingotto Development), Sergio M. Figueiredo (TU/e), Oana Radeş (Shift Architecture Urbanism) en Mariet Schoenmakers, dient het woongebouw de Whale in Amsterdam als lens om op zoek te gaan naar hoe de maatschappelijke veranderingen in deze periode—zoals de deregulering en privatisering van de woningmarkt—de hedendaagse condities van de architectuurpraktijk hebben gevormd. 

 

 

datum
16/05/2019
tijd
20:00 – 21:30
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite. Wegens verbouwing van Het Nieuwe Café vindt de Thursday Bite op een andere plek plaats.

16:00-19:00 Cafe Roterodamum

19:00-21:00 Night Shift 'Het museum als allemansvriend? Zoveel mensen, zoveel wensen'

20:00-21:30 Reading Room: The Afterlife of Soil

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Beyond the Cover

Beyond the Cover benadert gebouwen als materialisering van regelgeving, investeringen en beleid, en probeert zo de politieke, economische en sociale relaties zichtbaar te maken die architectuur belichaamt. Van woningbouwcorporaties tot publiek-private samenwerkingen, van privatisering tot aanbestedingsrecht en van gemeentelijke politiek tot de deregulering van architectenhonoraria, het programma zal de architectonische ideeën, gesprekken, technieken, beleid- en subsidiestructuren uiteenzetten die in deze gebouwen zijn verwezenlijkt. 

De Whale

Het 2000/2001 Architectuur in Nederland jaarboek was de laatst editie met een sociale woningbouw project op de cover. De Whale, ontworpen door Frits van Dongen met de Architecten Cie, is een van de drie grootschalige “meteorieten” geland in een zee van grondgebonden laagbouw woningen, als onderdeel van het masterplan van West8 voor het voormalige havengebied Borneo Sporenburg in Amsterdam. De plattegronden en doorsneden van de Whale combineren sociale woningbouw met vrije sector huurwoningen en bedrijfsruimtes, en kennen een generositeit en kwaliteit die tegenwoordig ongekend is in sociale huisvesting.

Seminar 1990s Dutch Architecture Revisited

Dit programma wordt voorafgegaan door een onderzoek in het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, als onderdeel van een onderzoeksseminar onder leiding van Sergio M. Figueiredo, georganiseerd door het Curatorial Research Collective aan de leerstoel Architectuur Historie en Theorie van de TU Eindhoven. Het seminar poogt de afstand tussen het discours dat met deze gebouwen geassocieerd werd, en hun hedendaagse status, expressie en gebruik te doorgronden en zichtbaar te maken.

Thursday Bite 

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.