Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Beyond the Cover gaat op zoek naar de verhalen achter de gebouwen die pronkten op de covers van de Architectuur in Nederland jaarboeken in de hoogtijdagen van de Nederlandse architectuur tussen 1990 en 2000. Meer dan een nostalgisch teruggrijpen op lang vervlogen tijden, worden nieuwe perspectieven geboden op de invloed die maatschappelijke veranderingen in de jaren negentig hebben gehad op de condities van de architectuurpraktijk, zoals de deregulering en privatisering van onder meer de woningmarkt. Tijdens deze avond wordt onderzocht in hoeverre de transformaties van toen resoneren in de hedendaagse architectuurpraktijk.  

datum
16/05/2019
tijd
20:00 – 21:30
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Van woningbouwcorporaties tot publiek-private samenwerkingen, van privatisering tot aanbestedingsrecht en van gemeentelijke politiek tot de deregulering van architectenhonoraria, Beyond the Cover zal de architectonische ideeën, gesprekken, technieken, beleid- en subsidiestructuren uiteenzetten die in deze gebouwen zijn verwezenlijkt. De deelnemende architecten worden gevraagd om voorbij te gaan aan de vertrouwde beelden van hun opgeleverde gebouwen, en door middel van bouwtekeningen, programma’s van eisen en kostencalculaties nieuwe denkbeelden en vormen van architectuur te introduceren, gevat in een breder perspectief.

Seminar 1990s Dutch Architecture Revisited

Dit programma wordt voorafgegaan door een (besloten) onderzoek in het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, als onderdeel van een onderzoeksseminar onder leiding van Sergio M. Figueiredo, georganiseerd door het Curatorial Research Collective aan de leerstoel Architectuur Historie en Theorie van de TU Eindhoven. Het seminar poogt de afstand tussen het discours dat met deze gebouwen geassocieerd werd, en hun hedendaagse status, expressie en gebruik te doorgronden en zichtbaar te maken.

Thursday Bite 

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Kristoffer Li & Kristoffer Halse Sølling

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.