Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De multimedia installatie IF WALLS COULD TALK is een ethische fictie die reflecteert op het nieuwe sociale materiaal dat geweven is gedurende de pieken rond Covid-19. Met verwachtingen van collectiviteit, solidariteit en saamhorigheid rond de gedeelde pijn bestaand uit isolatie en restricties zijn velen van ons terecht gekomen in een koud bad van online signalering, morele codes en sociale ladders – eerder met voorstellen van immobiele polariserende posities, dan de mogelijkheden van onderhandeling en het vinden van gelijke gronden. 

De tijd van new age activisme heeft online regulatie systemen geintroduceerd op platformen zoals Instagram, met aanbod van ethische educatie, collectieve schuld en uniforme ondersteuning, vaak vertegenwoordigd in vormen van uitroepen of woede — vrij en ongelimiteerd. In ons gezamenlijk avontuur om beter te doen, zijn we op een of andere manier vast geraakt in een bolwerk van performatieve sociale houdingen en ethische moraliteit die in hun eigen codes lusden. Deze moraliteit kan beschouwd worden als een nieuw sociaal valuta. 

Geinspireerd door het iconische Nederlandse gezegde 'wanneer de muren op je afkomen' ontrafelt de installatie op speelse wijze deze dynamiek. Aan de ene kant door de nieuwe sociale valuta te belasteren door voorbij de versimpelde binaire opposities te bewegen en aan de andere kant door meerdere narratieven te brengen en door nieuwe routes uit de rivaliteit van muur tot muur aan te bieden. 

De avond zal meerdere strategieën poseren die geinspireerd en/of ontwikkeld zijn in de WANA (West-Aziatische en Noord-Afrikaanse) regio.

datum
18/11/2021
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis

(A)WAKE

Collectief (A)WAKE is een van de krachten achter de club/ruimte MONO, een culturele ruimte voor alternatieve geluiden in Rotterdam. (A)WAKE is een collectief gebouwd door diaspora artiesten uit de WANA (West-Aziatische en Noord-Afrikaanse) regio. (A)WAKE is toegewijd aan het bieden van ruimte aan de tussenliggende diaspora-stemmen met vergelijkbare gemengde culturele achtergronden. Hun richting wordt gedreven door het in vraag stellen van het emancipatorische potentieel van de digitale wereld ten gunste van gelijke toegang en wederzijdse culturele uitwisseling tussen WANA en West-Europa. Door de focus te leggen op deze twee regio's, waarin ze zich persoonlijk bevinden, streven ze naar propositieve benaderingen die de grotere Noord-Zuid-machtsdynamiek uitdagen door middel van kunst en digitale cultuur. 

Home of Your Own in Tijdelijk Huis van Thuis

Als onderdeel van de tentoonstelling Tijdelijk Huis van Thuis, biedt een van de kamers Home of your Own ruimte aan vertegenwoordigers van een nieuwe generatie ontwerpers. Wegens de anderhalve meter regeling heeft deze generatie maanden gedurende hun scholing, in aanloop naar het afstuderen, achter een computer scherm moeten zitten, vaak in gecompliceerde huiselijke situaties. Hoe heeft deze ervaring hun begrip van 'thuis' beinvloed, en hoe verhoudt dit zich weer tot hun eigen werk? In een serie van tweemaandelijkse installaties presenteren de vertegenwoordigers hun eigen persoonijke kijk op 'thuis'

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.