Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Op 17 mei 2017 gaven Beatriz Colomina en Mark Wigley een lezing over hun nieuwe boek 'Are we Human? Notes on an Archaeology of Design'. Dirk van den Heuvel (Jaap Bakema Study Centre) was moderator.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Als curatoren stelden Colomina en Wigley deze vraag centraal tijdens de 3e Istanbul Design Biënnale, hetgeen resulteerde in een ambitieuze serie tentoonstellingen, symposia, publicaties en online-experimenten die zich enkel laat omschrijven als een waar onderzoek naar de even innige als complexe relatie tussen mens en design. Colomina en Wigley openden met de prikkelende stelling: ‘Design doet zich altijd voor als dienaar van de mens, maar streeft er in wezen naar de mens opnieuw te ontwerpen’. Tijdens dit evenement gingen Colomina en Wigley in op hun recentelijk gepubliceerde ‘veldnotities’, waarin ze nog een stap verder gaan dan tijdens de Biënnale: ze nemen de menselijke soort in heroverweging en onthullen – als ware archeologen – de wijze waarop design zó succesvol is kunnen worden.

Beatriz Colomina

Beatriz Colomina (Spanje, 1952) is architectuurhistoricus en -theoreticus. Ze woont in New York en is werkzaam als hoogleraar Architectuur en oprichter-directeur van het Program in Media and Modernity aan Princeton University. Colomina schreef onder meer Privacy and Publicity: Modern Architecture as Mass Media, Sexuality and Space, Domesticity at War, Manifesto Architecture: The Ghost of Mies en Clip/Stamp/Fold: The Radical Architecture of Little Magazines 196X-197X (2010). Samen met een team van promovendi van Princeton was ze curator van de tentoonstellingen Playboy Architecture, 1953-79 en Radical Pedagogies: Architectural Education in a Time of Disciplinary Instability.

Mark Wigley

Mark Wigley (Nieuw-Zeeland, 1956) is architectuurtheoreticus, -criticus en -historicus. Hij woont in New York en is hoogleraar en emeritus decaan aan de Graduate School of Architecture, Planning, and Preservation van Columbia University. Hij schreef onder meer White Walls, Designer Dresses: The Fashioning of Modern Architecture (1995), Constant’s New Babylon: The Hyper-Architecture of Desire (1998) en Buckminster Fuller Inc.: Architecture in the Age of Radio. Wigley was curator van tal van tentoonstellingen en is een van de oprichters van het tijdschrift Volume.

datum
17/05/2017
tijd
20:00 – 21:30
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

 

 

Thursday Night at Het Nieuwe Instituut
Luca Napoli

Thursday Night Live! biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur. Actuele ontwikkelingen en kritische reflectie worden gedeeld en besproken door denkers, ontwerpers en makers uit binnen- en buitenland.